Кайт сърф

Какво да спортувам през лятото?

За никого не е тайна, че спортът е един от ключовете към красивото, здраво и поддържано тяло.

Какви са начините да спортуваме?

Най-честият и популярен вариант, който хората ползват и познават е фитнесът. Въпреки безкрайните му предимства за много хора той е скучен спорт особено през лятото.

Лятото е онова любимо време, което е подходящо за разходки, почивки и спорт навън, на слънце сред природата.

Днес ще ви представим няколко начина да спортувате навън забавно и развивайки тялото си, свързвайки се с природата.

Плуване

Плуване

Плуването е един от тези спортове, които е наш спътник от зората на нашето развитие. В Древна Гърция е задължително умение на образования човек заедно с останалите му познания в различни области на науката и изкуството.

Причините да изберете плуването не са малко. Една от тях е възможността чрез редовно практикуване да удължите живота си.

Проучвания сочат, че при плувците има до 50% по-ниска смъртност, в сравнение с хората, които тичат, ходят или такива, които не се занимават с никакви аеробни кардио тренировки.

Сред другите причини да изберете този спорт са потискането на симптомите на астма, нормализирането на телесното тегло, подобряването на гъвкавостта на тялото, изглаждане и изчистване на кожата вследствие контакта с вода.

Местата за практикуване през лятото са многобройни – открити и закрити басейни, докато сте на морската си почивка с близки хора и т.н.

Джогинг

Бягане

Джогингът стана все по-предпочитан от хората заради широкия спектър от възможни места за практикуване. Може да видите бягащи хора на плажа, в парка, в двора на кварталното училище, около блока и на още редица дестинации. Само 20 минути джогинг са достатъчни, за да се тонизирате в началото на деня.

Когато споменем джогинг често възниква въпрос каква е разликата между него и бягането. При бягането темпото е доста по-бързо, то е по- интензивно. При джогинга имаме по-умерени движения и възможност за по-дълго време за упражнение.

Времето за практикуване може да определите според своето свободно и любимо време за спорт. Ако сте от ранобудните спокойно може да започнете започнете свежо деня си със сутрешен джогинг, а за по- добър ефект пробвайте да тренирате преди закуска. Ако не обичате сутрешните тренировки, то спокойно може да направите един вечерен джогинг след работа за сваляне на умората и стреса след работния ден.

Избирайки този спорт ще укрепите мускулите си, ще подобрите работата на сърдечно-съдовата си система, ще увеличите издръжливостта си и не на последно място ще изгорите калории.

Каране на колело

Колоездене

Всяко дете мечтае за колело и не случайно никой не забравя да кара колело. Колелото е един от най-предпочитаните начини за придвижване в редица държави.

Представяйки ви различните спортове в това число и колоезденето е добре да подчертаем, че те са само помощник в поддържането на нашата форма и здраве. За постигане на добри резултати е добре да бъде комбинирано с балансирано хранене и прием на хранителни добавки.

Когато говорим за здраве проучванията сочат, че ако колелото стане част от ежедневието ви – било като средство за придвижване, било като средство за развлечение с любимите хора, работата на сърдечно-съдовата ви система ще се увеличи с от 3 до 7 %. Това ще понижи риска от заболявания в тази област, ще увеличи издръжливостта ви по време на тренировки, а и в ежедневието ви, ще доведе до повишено горене на калории и не на последно място, карайки колело няма да работите локално върху определена част на тялото, а го включвате цялостно.

Карането на колело за тези, които са го избрали винаги може да бъде разнообразено с планинско каране, spinning в зала – високо интензивна тренировка включваща аеробни и анаеробни упражнения или една разходка със семейство в близкия парк.

Скандинавско ходене

Много от нас обичат ходенето пеша и дългите разходки. Днес ще ви представим един чудесен начин да разнообразите това любимо занимание като задвижите седалищните си мускули, корема, трицепса и бедрата.

Скандинавско ходене

Интересна е историята на скандинавското ходене. Създадено е през 30те годинина миналия век във Финландия с цел да бъде практикувано през летните месеци от ски бегачи. Това което го прави особено и го различава от обикновените разходки е интензивността на движението и щеките, които служат като помощ при баланса и концентрацията.

Обувките, които избирате не е задължително да са планински, съобразете с мястото, на което ще практикувате.

Чрез практикуването на този спорт изгаряте с 46 калории повече за 30 мин от обикновеното ходене. Подобрявате кръвоснабдяването на сърцето, снижавате ежедневния стрес, подобрявате стойката на тялото, повишавате наастроението и си доставяте удоволствие, ако го практикувате на някое живописно място.

Грабвайте щеките!

Сърф

Сърф

Ако сте любител на екстремните спортове и обичате морето, то със сигурност сърфът би бил една привлекателна възможност за вас да си набавите адреналин и здраве. Сърфът с неговите разновидности предлага редица преживявания – уиндсърф, кайтсърф, сърф, SUP (Ѕtаnd-uр-Раddlеbоаrd или казано на български “дa гpeбeш пpaв нa дъcĸa”)

Едно от предимствата на SUP е, че няма нужда да имате специална екипировка освен бански и раница на гърба. Тренировките на сухо също не са задължителни, а за тези, които имат домашен любимец може да включите и него в заниманието ви. Практикувайки SUP активно натоварвате раменните мускули и краката, за час тренировка изгаряте от 500 – 700 калории.

SUP

Следващата възможност е свързана с хвърчила, но не какви да е,а такива, които ни позволяват да се придвижваме по вода или още така познатия Кайтсърф. Един от сравнително новите спортове в тази сфера, но изключително харесван и търсен, както и лесно усвоим за тези, които имат опит на дъска – сноуборд, уиндборд, сърф.

Кайт сърф

Един съвет за тези от вас, които решат да изберат този вид летен спорт. Комбинирайте го с физическа активност извън дъската като бягане, плуване, тренировки с тежести, защото натоварването и добрите резултати при него изискват подготовка.

Катерене

Една възможност да преборите страха си от височини и да развиете ловкост, и контрол над тялото.

Катерене

Може да избирате между скално катерене сред природата в по-екстремни условия, но ако не се чувствате достатъчно сигурни имате възможност да практикувате и в залата на изкуствено създадена стена с предварително подготвени маршрути.

Избирайки този спорт ще укрепите основните си мускулни групи, защото активно си служите с горната част на тялото – ръцете и долната част на тялото – краката, които ви помагат. Движенията, които се изискват задействат и коремните мускули заради усилието, което правите при преминаване към следващата стъпка.

Адреналинът, който изпитвате след постигането на определената цел, достигането на връхната точка, повишава настроението ни.

Катеренето развива и менталното ни здраве, тъй като развива в нас стратегическо мислене.

Не на последно място една прекрасна възможност за интензивно кардио, което е забавно.

Това бяха няколко идеи за спорт сред природата, който да разнообразите ежедневието си и да подобрите здравето си през летните месеци.

Споделете с нас в коментарите, какъв спорт практикувате и колко често? Доставя ли ви удоволствие и доволни ли сте от постигнатите резултати.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси