Калкулатор Бременност

Калкулатор за Бременност – Термин и Овулация

Калкулатор за Бременност
Термин и Овулация

Изчислете своята овулация и бъдещ термин

Нашия калкулатор за бременност – овулация и термин ще ви информира за важните дати свързани с вашата бременност:

  • Изчислява дата на овулация – най-плодовид период
  • Изчислява дата на термин
  • Изчислява в коя гестационна седмица сте
  • Изчислява дата на зачеване
  • Изчислява първия ден от последния ви цъкъл
  • Изчислява време на вероятно зачеване
  • Изчислява седмиците до края на бременността
  • Изчислява важни дати свързани с плода и посещението при гениколог

Хранителни Добавки подходящи за първия триместър на бременността

Калкулатор за бременност

Моля изберете първия ден на последния ви цикъл:

/ /

Брой дни на вашия цикъл:

Как детето ти да тръгне на градина или ясла, лесно без трудности

Моля имайте в предвид, че калкулатора за бременност може да дава до няколко дни отклонение. Вашия гинеколог ще може да ви консултира за по-конкретни дати свързани с вашата бременност.

АкваСорс по категории:

Натурално и ефективно хранене
Премахване на токсини и възстановяване на баланса
Повече енергия без стимуланти
Естествено постигане на целите
Подкрепа в най-важния момент

Как да определя термина си на раждане?

Калкулатор бременност и термин
Изчислете важните дати на своята бременност.

Терминът на раждане се изчислява от първия ден на последната Ви редовна менструация, т.е. продължителността на бременността е 280 дни – 10 месеца по 28 дни (лунарни месеца) или 40 седмици по 7 дни (гестационни седмици) без  менструация. По формулата на Негеле датата на термина за раждане се изчислява като от първия ден на последната редовна менструация се изваждат три месеца назад и към този ден се прибавят седем дни.

Примерно, ако последната Ви менструация е започнала на 10-ти април (10.04): април е четвърти месец минус три месеца, това прави 10-ти януари (10.01); към тази дата прибавяме още 7 дни (10.01+ 7 дни = 17.01); следователно вероятният термин за раждане в този случай е 17-ти януари.

Естествено трябва да се съобразите и с това, че годината има 12 месеца. Ако последната Ви менструация е започнала например на 15-ти януари, като извадите три месеца, това прави 15-ти октомври и прибавите 7 дни, следователно датата на терминът Ви ще е 22-ри октомври.

Според статистиките само около 5 % от децата се раждат точно на датата, определена като термин на раждане, изчислена по метода на първия ден от последната менструация. В последните месеци на бременността акушер-гинекологът Ви би могъл да определи много по-точно щастливия ден – това става чрез измерване на бебето, по преценка на състоянието му и на Вашия организъм.

Терминът на раждане може да се определи и по датата на оплождане (зачеване) – от 3-та седмица на аменореята (липсата на менструация). В този случай продължителността на бременността е 266 дни (приблизително 9 календарни месеца), пресметнати от момента на оплождането (около две седмици преди датата на следващата Ви очаквана менструация). Този метод на изчисляване е по-неточен, тъй като не при всички жени овулацията настъпва точно на 14-я ден от цикъла им. Затова методът на Негеле е възприет като международна норма за изчисляване на терминът на раждане и за проследяване на бременността по седмици. Той е по-сигурен, понеже почти всяка жена знае точната дата на последната си менструация.

Какви методи за изчисляване на овулацията има?

1. Изчисляване на овулацията чрез метода на календара
Ако имате строго редовен цикъл този метод за изчисляване на овулацията е много точен. Този метод е лесен за използване и е полезна стъпка за набиране на данни за проследяването на етапността на цикъла ви. За да реализирате метода, ви трябва само едно обикновен календар, върху които трябва да поставяте кръгче на датата на първия ден от вашия цикъл, който е денят на започне на реалната менструация. Следете за продължителността на цикъла, който обикновено е 28 дни. Отбелязвайте продължителността на менструацията, като последният ден е първият от започването на новия цикъл. Направете такова проследяване в рамките на около 8 до 12 цикъла. Направете диаграма на продължителността на цикъла. След като сте записали най–малко 8 цикъла, можете да превърнете данните в диаграма. По този начин ще засечете колко дни средно продължава цикъла ви и ще знаете кога е средата му, респективно точно по–средата на вашият менструален цикъл е овулацията ви. Отбелязваме отново обаче, че методът не е абсолютно надежден. Днес вече са създадени редица приложения за смартфони, чрез които да ползвате бързо и лесно метода на календара, за да постигнете точно изчисляване на овулацията си и да достигнете до желаното забременяване.

2. Изчисляване на овулацията чрез метода на цервикалната слуз
Разбирането на ролята на цервикалната слуз, е добър показател за това кога е периодът ви на овулация. Цервикалната слуз представлява защитното вещество, което се отделя от шийката на матката и то се променя в различните етапи на цикъла ви. Вашето тяло произвежда повече слуз точно около времето на овулацията, за да помогне улесняването на придвижването на сперматозоидите и респективно – за оплождането на яйцеклетката. След като се научите да наблюдавате цервикалната си слуз и промените в нея – е възможно да използвате метода, за да предскажете кога е денят на овулацията ви. Забележете промените в цвета и миризмата, както и в текстурата на слузта ви. Обърнете внимание дали слузта е мътна или ясна. Записвайте колкото е възможно по–задълбочено наблюденията си върху слузта ви и особено в първите няколко месеца, когато вие все още проучвате как се използва този метод за да достигнете по–бързо до положителен тест за бременност. Кърменето, инфекции, някои лекарства и други обстоятелства може да повлияят на цервикалната слуз, така че не забравяйте да обърнете внимание и на тези фактори. Денят на овулацията обикновено е денят, когато цервикалната слуз е най–мокра т.е по–голяма като количество и хлъзгава.

3. Изчисляване на овулацията чрез проследяване на базалната температура
Най–плодовитото време на жената е точно преди овулация. Този метод е един от най–използваните, прави се сутрин преди дори да сте станали от леглото, докато тялото все още е в покои. Купете си термометър за измерване на базалната температура. Телесната ви температура се покачва леко когато жената е в овулация. Най–точните показания се снемат във вагината или ректума, но има и базални термометри, предназначени да вземат показанията в устата. Необходимо е да мерите температурата си ежедневно. Важно е да се вземат данни за температурата по едно и също време всеки ден, тъй като тя се променя през целия ден. В идеалния случай измерваите температурата ви още преди да станете от леглото сутринта, след най–малко пет часа сън. Записвайте си температурата в рамките на 1/10 от градуса. Използвайте точка или друг символ на вашата диаграма, за да маркирате дни, когато други фактори могат да променят показателите, включително заболяване, неспокоен сън, както и прием на лекарства като аспирин и т.н. Средната телесната температура на жената е 35,6 – 36.7ºC преди овулацията, както и 36.1 – 37.2ºC след овулацията. Ако при изчисляване на овулацията получите резултати значително извън този диапазон, се консултирайте с инструкциите на термометъра, за да се уверите, че сте го използвали правилно. Ако решите да ползвате този метод за измерване на овулацията, се обърнете към лекар, който да ви обясни подробно как да действате за да достигнете по–бързо до така желаното забременяване.

4. Изчисляване на овулацията чрез тестове за овулация
В аптеките се предлагат направо комплекти с тестове за овулация. Тези комплекти откриват повишаването на количеството на лутеинизиращия хормон (LH) в урината, което се увеличава един до два дни преди овулация. Подобно на тестове за бременност, те показват две чертички, ако отчетат повишаване на нивата на хормона в урината ви. Това е най–лесният метод и е сравнително надежден, но излиза по–скъпо в сравнение с останалите. Добре е да правите такива тестове в рамките на няколко месеца, докато уточните времето си на овулация. Пийте умерено количество вода в часовете преди теста. Много концентрирана или много разредена урина може да опорочи резултатите от този тест. За най–добри резултати избягвайте кофеин и алкохол в деня на теста.

5. Изчисляване на овулацията чрез методи за установяване на проблемите с плодовитостта посредством медицинска консултация
Посетете лекар за най–точно изчисляване на овулацията. Тестове, които може да ви назначи един специалист са по–точни от домашните методи. Те могат да включват кръвен тест за измерване нивото на прогестерона и другите хормони или тестове за откриване на аномалии в щитовидната функция или пролактиновите нива, ако вашият лекар смята, че те са вероятната причина за проблемите с фертилността ви. Ултразвуковото изследване може да се използва за откриване на структурни аномалии в репродуктивния тракт, което може също да се отрази на овулацията. Добре е и вашия сексуален партньор да се провери също. Мъжете също могат да бъдат тествани за безплодие. Това обикновено започва с тестване на спермата и може да продължи с ултразвуков тест за откриване на възможни проблеми в мъжката полова система. Ако лекарят подозира, че сте безплодни поради ановулация (липса на овулация), той може да препоръча редица медикаменти в зависимост от точното ви състояние. Вашият лекар трябва да разглежда възможностите за запушени фалопиеви тръби, проблем с качеството и количеството на живите сперматозоиди, проблеми с матката или имплантирането на яйцето и такива, свързани със спад в качеството на яйцата поради възрастта на пациентката.

1 thoughts on “Калкулатор за Бременност – Термин и Овулация”

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси