Да развенчаем митовете за отслабването

Дойде така очаквания от всички нас сезон- лятото. Времето за почивка, времето за море и най- вече момента да облечем банските, късите панталонки и любимите летни рокли. Започнахме поредната нова година с обещанието, че от тази години сме сериозни с тренировките и ще се храним правилно. Седем месеца по- късно дали карантината и стоенето вкъщи или просто безкрайната ни любов към вкусното хапване показват различен резултат в огледалото. Морето е само след три седмици, а може би и по- малко! Какво да правим?

Отваряме Google и пишем: „отслабване“, „чайове за отслабване“, „бързо отслабване с 5 килограма за 2 дни“, „ свали 10 килограма за една седмица“ и още много подобни бързи формули за успех и откриваме поредния мит за краткия път към мечтаното тяло.

Затова в днешната статия ще развеем част от митовете, свързани с отслабването и спорта, за да се опитаме да стесним търсенето.

Спортувай редовно и няма проблем да ядеш каквото си пожелаеш!

Предполагам, че ако не ви го е казвала най- любимата ви баба, то поне веднъж сте чували това твърдение от някого, който е слаб по рождение или просто никога не е имал проблеми с теглото.

Донякъде можем да се съгласим, но само с уточнението, че спортът е само елемент от цялото. Храненето е 80 % от желания резултат, а спортът е само 20 %. Казано по друг начин, ако днес си хапнем една вафла „Боровец“, която е средно около 200 калории ще трябва да бягаме около 30 мин, за да я изгорим.

Знаете ли, че: над 80 % от хората приемат до над 2000 калории над дневната си норма?

Храня се само по веднъж на ден и не отслабвам

Предполагам сте чували за интервалното хранене, фастинга или още 16/ 8. Храните се в определен интервал от време и отслабвате.

Тук трябва да споменем предимства и подводните камъни, които съществуват при подобен тип хранене.

Запиши се за нашия бюлетин и получавай бързо и безплатно интересни статии, новини и промоции:

На първо място е важно да отбележим, че часовият диапазон между храненията е от значение за преработването на храната и поддържането на стабилни нива на инсулина в организма. По- дългият часови диапазон между закуската, обяда и вечерята е полезен не само за храносмилането, но и ни позволява да контролираме глада и да не прекаляваме с малките похапвания между храненията, които често са причината да преяждаме и да надвишаваме калорийния си прием.

Какъв е недостатъкът, ако удължим  повече часовия диапазон?

Честа грешка при хората, които избират така наречения „фастинг“ е че смятат, че е важно само да спазят времето за хранене и може да ядат всичко без значение от количеството и качеството на приетата храна. Последицата отново е в това, че се изяжда повече от нужното и затрудняваме организма с прекомерно количество храна.

Не консумирам въглехидрати вечер/ след 18ч

Още един трик, който често бива ползван от жените и от не малък процент мъже.  Много дами и господа хапват до 18ч. или друг чест вариант използван от бодибилдърите е избягването на сложни въглехидрати като ориз, картофи, хляб, паста и други вечер.

Във връзка с разсейването на този мит, важно е да повдигнем темата за „ инсулиновата чувствителност“. Колкото по- добра е тя, толкова е по- голяма вероятността при приемане на сложен въглехидрат вечер, той да се усвои като гликоген в мускула, а не като мазнини. Друго, което не е от по-малко значение е, че ако вие сте употребили по- малко калории през деня и вечерята ви не излиза извън калорийната ви норма, съобразена с целите ви, то възможността яденето на въглехидрати вечер да повлияе на желания от вас резултат е малка, дори невъзможна.

Изследване направено в Израел разделя 78 полицаи с наднормени килограми на две групи. И двете групи спазват калориен дефицит на 1300- 1500 калории в рамките на половин година, от които 20 % белтъчини, 30- 35 % мазнини и 40- 45 % въглехидрати. Разликата в двете групи била времето за консумация на въглехидрати. Едната група разпределяла приема на въглехидрати през деня, а другата консумирала 80 % процента вечер. Резултатът бил изненадващ експерименталната група не само загубила повече тегло- 11.6 кг срещу 9 кг, но и повече мазнини- 7 % срещу 5.1 %, както и смъкнала повече сантиметри в талията.  Освен това полицаите от експерименталната група отчели, че усещат по- малко глад по време на диетата. При тях имало и по- високи нива на адипонектин- хормон, който се свързва с добрата инсулинова чувствителност и повишеното топене на мазнини, както и на лептин, който отговаря за чувството за ситост.

Ям по 500 калории на ден и не отслабвам

Според много треньори и специалисти  вследствие консумирането на малко калории или големият калориен дефицит, тялото влиза в защитен режим, при който хора не само че не свалят килограми, но и започват да качват.

Всъщност основната причина е често незнанието и подценяването на приетата храна през деня. Както посочихме по- горе редица изследвания показват, че обикновеният човек в ежедневието си е склонен да подцени калорийния си прием с до 2000 калории.

Едно от първите и най- известни проучвания на тази тема е проведено през 1944г. от Университета на Минесота в рамките на 6 месеца войници биват подлагани на калориен дефицит на 50 % от нужната им норма, които не само че отслабнали, защото тялото се нуждае от повече енергия, за да извършва жизнено важните си процеси, но това е довело до отпадналост, липса на желание за всякаква дейност, много от тях дори не са можели да станат от леглото.

Ако вие имате или сте имали подобен казус, то съветът, който можем да дадем е да проследите храненето си през деня и да изчислите калориите. Ще останете доста изненадани от резултата.

Чайове за отслабване

Мит номер 5. В последно време, а и особено в началото на лятото редица сайтове, магазини, дори в аптеките можем да срещнем поне два- три вида чайове, които ви уверяват, че ще влезете във форма само консумирайки тази чудотворна напитка.

Оказва се, че няма никакви научни доказателства, които да потвърждават благоприятния ефект на подобни чайове върху регулирането на теглото. 

Тогава защо наши близки ни препоръчват да пием подобни чайове и ни се хвалят с бързия и лесен резултат?

Отговорът се съдържа на гърба на опаковката. В болшинството от подобни билкови смеси се съдържа  кофеин, който потиска глада, стимулирайки нервните окончания и сена, която предизвиква дразнене на червата вследствие, на което се получава слабителен ефект.

Така бързо и без много усилия успяваме да намалим апетита и да изхвърлим част от течностите в организма. Опасенията като обезводняване, загуба на електролити и дори мускулни крампи обаче остават, което ни кара да смятаме, че трябва да бъдем внимателни при избора на подобни напитки.

Медът и плодовете са супер заместител на сладкото и захарта!

Всеки знае малко или много за полезните свойства на меда и плодовете, но дали те са подходящи при спазването на хранителен режим с цел регулиране на тегло?

Медът е с ниско киселинно ниво на рН и консумацията му предотвратява развитието на бактерии, а антиоксидантите в състава му подпомагат борбата със свободните радикали.

Може би не толкова популярен обаче е химичният състав на меда. Той е съставен от 38 % фруктоза или по- добре познатата плодова захар, глюкоза, която дава енергия на клетките и захароза.

Една супена лъжичка е само 64 калории, в които преобладаващият макронутриент е 17 грама въглехидрат, които не е сложен въглехидрат, чието усвоява не би ни донесло по- голяма ситост, а чиста плодова захар. Това не изключва полезните качества на меда, но го прави не особено добър заместител на захарта, защото самият той е друг вид захар.

Друг важен факт, който може да ви е полезен е, че медът при термична обработка (нагряване) губи своите полезни качества. Затова и специалистите съветват да бъде консумиран директно от буркана, а не в комбинация с топъл чай или при направата на сладкарски изделия.

Полезните свойства на плодовете не са никак малко и ще ни е нужна цяла нова статия да изброим само една малка част, но значи ли това, че можем да ги консумираме в големи количества без последствия.

Плодовете са пълни с фибри и антиоксиданти, те са нискокалорични и са чудесен начин да прибавим нотка на сладост и свежест в ежедневното ни меню. Добре е да вземем предвид, че процентното им съдържание на въглехидрати не е малко, тъй като те съдържат в себе си по- горе посочената фруктоза. Можем да препоръчаме да консумирате сезонни плодове в неголеми порции.

Кето диетата или диетата на Атанас Узунов

Една от най- популярните и напоследък все по- практикуваните е кето диетата или още се срещана като диетата на Узунов.

Интернет пространството е пълно със снимки на хора постигнали големи резултати в регулирането на телесната си маса. Подобен начин на хранене е подходящ за хора, които имат проблеми с инсулина или имат непоносимост към глутен. Но трябва да споменем и вредите, които може да причини на организма ви подобен тип хранене.

На първо място самата диета започва с тридневно гладуване, което може да доведе до стомашен дискомфорт и до стрес за организма вследствие, на което забавяне на метаболизма.

На следващо място е възможна появата на умора, защото организма ще се опитва да замести липсата на въглехидрати с глюкоза, това поражда и главоболие, защото преди организма да влезе в състояние на кетоза, той изгаря и последните запаси на глюкоза останали в него. Нисковъглехидратната диета означава, че изключвате голяма част от храната богата на ензими, което значи, че не успявате да си добавите нужния калций, магнезий и желязо и възможността от мускулни крампи се увеличава.

Затова преди да изберете тази диета е добре да се обърнете към лекар.

Хранителните добавки са химия

Процентът на хората, които разглеждат хранителните добавки като химия и продукт, който ще навреди на организма ни, не е малък. Преди да се присъедините към тази група бихме искали да ви представим основните разлики между химията и хранителните продукти.

Под понятието “химия” често се представя стероидите, които професионалните спортисти взимат под лекарски контрол, и с които се лекуват заболявания.

Тогава защо ги наричат хранителни добавки, а не химични? Отговорът се състои в корена на думата. Хранителните добавки съдържат храна и растения, които приемаме в ежедневието си, но процентното съдържание на полезните елементи в тях, които са ни нужни се съдържа в много малка доза в обикновените продукти, които можем да си закупим от магазина.

Втората част добавка е именно, защото те допълват основните ни хранения през деня, но не ги заместват.

Неоспорим факт е, че в някои видове хранителни добавки се използват изкуствени овкусители, подсладители и сгъстители. Това твърдение често се отнася за продукти като протеин на прах, аминокиселини, азотни буустери и т.н.

Какво можем да ви препоръчаме ние при избора на хранителни добавки, които да ви помогнат да си набавите нужните ензими и витамини и да улесните процесите в тялото си?

  • Залагайте на продукти с проверено качество, на производители, които са с доказан опит на пазара;
  • Съветвайте се с хора, които са ползвали продуктите и чрез личната си история са се убедили в ползите им;
  • Не забравяйте, че качеството на продукта често определя цената.

За един добър старт в здравословния начин на живот и за подобряване работата на организма ние препоръчваме програмата Лесно начало на Аквасорс. Тя е предназначена да поддържа здравословните нива на ензимите и полезните бактерии в храносмилателната система.

В нея са включени и AquaSource водорасли АФА, които спомагат механизмите на организма за прочистване и така оптимизират усвояването на хранителните вещества за по-добро физическо психическо състояние и жизненост.

Повече информация може да прочетете тук:

Източници:

„Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner“. Obesity (Silver Spring). 2011 Oct. 19 (10): 2006- 14

2. Hall, K. D. (2008). What is the required energy deficit per unit weight loss? International Journal of Obesity32(3), 573-576. Retrieved from http://www.nature.com/ijo/journal/v32/n3/full/0803720a.html?foxtrotcallback=true

2. Аdverse events with ephedra and other botanical dietary supplements. (2014, June 4). Retrieved from https://www.fda.gov/Food/RecallsOutbreaksEmergencies/SafetyAlertsAdvisories/ucm111208.htm

1 thoughts on “Да развенчаем митовете за отслабването”

  1. Pingback: Клетъчен глад. Що е то? Как да го задоволим? - Натурално

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси