Чай Мате

Чай Мате

Чай Мате

Матето, познато и като “парагвайски чай” или “бразилски чай” е подобна на чая напитка, която се приготвя от изсушените листа на вид вечнозелено южноамериканско дърво.

В матето се съдържат витамин А, всички витамини от групата В, но най-много – В1 и В2, С, Е, Р и други. От микроелементите най-силно са представени сярата, магнезият, калцият, калият, манганът, натрият, желязото, медта, хлорът. По отношение на състава и процентното съдържание на витамини и микроелементи матето.е напълно съпоставимо с чая.

Най-важната съставка на матето е алкалоидът матеин, който има различна химична формула от кофеина, но въздействието му върху организма е твърде сходно. Предимството му е, че това действие е по-меко и лишено от недостатъците и страничните ефекти, които се наблюдават при кофеина. Матето действа като мек стимулатор на физическата и психическата активност на човека; подобрява дейността на храносмилателната и отделителната система (използва се като леко слабително, препоръчвано при хроничен запек, и мек диуретик, който не претоварва бъбреците); нормализира кръвното налягане (понижава артериалното налягане) и разширява съдовете.

Местното население традиционно е използвало ма-тето за премахване на физическата и умствената преумора, за лечение на треска и простудни заболявания с висока температура, като средство за удължаване на живота и като основен хранителен продукт, гарантиращ оцеляването при продължителни периоди на глад.

Редица съвременни изследвания потвърждават благотворното влияние на матето върху имунната система, потогонните и температуропонижаващите му свойства, както и диетичната стойност на напитката.

Много перспективно е използването на матето като средство за лечение на психични разстройства, например неврози и депресии. То има изразени свойства на психо-стимулатор – подобрява настроението, повишава активността, действа меко и премахва едновременно такива симптоми като безсъние, тревожност, напрегнатост, емоционална неуравновесеност.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси