Хранене при Атопичен Дерматит

Хранене при Атопичен Дерматит

Днес ще разгледаме темата: Хранене при Атопичен Дерматит. Атопичният дерматит, известен още като атопична екзема, е хронично възпалително заболяване на кожата, което често се свързва с хранителни алергии и чувствителност към определени храни. Правилното хранене играе ключова роля в управлението на това състояние, подкрепяйки храносмилателната система и подобрявайки общото здраве на организма.

Съдържание покажи

1. Хранене при Атопичен Дерматит

Храненето при атопичен дерматит трябва да бъде фокусирано върху укрепването на имунната система и намаляването на възпалението. Едно от първите неща, които трябва да се вземат предвид, е избягването на храни, които могат да предизвикат алергични реакции.

2. Избягване на Токсини и Вредни Добавки

Промяната на хранителния режим трябва да включва отказ от консумацията на продукти, които съдържат токсини и вредни добавки. Храни, богати на изкуствени консерванти, оцветители и подобрители на вкуса, могат да увеличат възпалителните реакции в организма и да допринесат за обострянето на Атопичния Дерматит.

3. Пробиотици – Ключ към Здрава Храносмилателна и Имунологична Система при Атопичен Дерматит

Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, чиито симптоми се проявяват не само на кожата, но и върху цялостното здраве на организма. В този контекст, значението на подкрепата на храносмилателната система чрез включването на пробиотици, като Бифидус и Ацидофилус, не може да бъде недооценено.

1. Имунна Система и Пробиотици:

Пробиотиците се явяват като естествени съюзници на имунната система. Бактериите от семействата Бифидобактерии и Лактобацили (включващи Ацидофилус) допринасят за укрепването на имунната система, като стимулират производството на антитела и активират фагоцитите – клетките, отговорни за унищожаването на патогени.

При атопичен дерматит, където имунната система може да бъде хиперактивна, внесените пробиотици могат да помогнат в регулирането на имунния отговор и намаляването на възпаленията, които често са свързани с този вид дерматит.

2. Възпаления и Пробиотици:

Пробиотиците имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при управлението на възпалителни процеси в организма. Този аспект е от особено значение при атопичния дерматит, където хроничните възпаления могат да допринасят за усилване на симптомите и дискомфорта.

Пробиотиците имат благоприятно въздействие върху храносмилателната система, като подпомагат усвояването на хранителните вещества. Те участват в процесите на ферментация и разграждане на храната, което улеснява тялото в усвояването на полезни вещества и въглехидрати.

Атопичният дерматит може да бъде свързан с чувствителност към храни и неправилно усвояване на определени вещества. В този контекст, пробиотичната подкрепа може да играе ключова роля в подпомагането на храносмилателната система да функционира по-ефективно.

3. Връзка между Пробиотици и Атопичен Дерматит:

Научните изследвания също подкрепят връзката между консумацията на пробиотици и подобрение на състоянието на кожата при хора с атопичен дерматит. Пробиотичната терапия може да има положителен ефект върху симптомите и да намали честотата на обострянията.

4. Пазаруване с внимание

Много от продуктите в магазина съдържат вредни съставки като сухо мляко, палмово масло и други химикали, които могат да дразнят кожата на хората с атопичен дерматит. Палмовото масло, например, често се свързва с възпалителни реакции. Затова е добре да се избягват продуктите, които ги съдържат, и да се отдаде предимство на здравословни алтернативи.

5. Детоксикацията като Част от Режима

Детоксикацията на организма е важна част от подкрепата при атопичен дерматит. Постепенното отстраняване на токсините, които се натрупват в тялото, може да помогне за подобряване на кожното състояние. Пиенето на достатъчно вода, консумацията на чисти зеленчуци и плодове, и интегрирането на чайове с детоксикиращи свойства са отличен начин за поддържане на организма в здравословно състояние.

Ползата от Мастните Киселини при Атопичен Дерматит:

1. Омега-3 и Омега-6 Мастни Киселини:

Омега-3 мастни киселини (като ейкозапентаенова киселина – EPA и докозахексаенова киселина – DHA) и омега-6 мастни киселини са от съществено значение за здравето на кожата и управлението на възпалителни процеси.

2. Противовъзпалителни Свойства:

Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в намаляването на възпалителните реакции в тялото, включително тези, свързани с атопичен дерматит.

3. Регулиране на Имунния Отговор:

Омега-3 киселините играят важна роля в регулирането на имунния отговор, като подпомагат баланса между различните клетки и вещества в имунната система. Този баланс е от съществено значение при атопичен дерматит, където имунният отговор често е преактивен.

4. Подпомагане на Хидратацията на Кожата:

Мастните киселини съдействат за подпомагане на хидратацията на кожата. Те укрепват епидермиса, подобряват бариерните функции на кожата и намаляват загубата на влага, което е от особено значение при състояния като атопичен дерматит.

5. Благоприятен Ефект върху Съпътстващите Симптоми:

Омега-3 мастните киселини могат да оказват благоприятен ефект върху съпътстващите симптоми на атопичен дерматит, като светящата кожа и засилването на чувството за удовлетворение от кожните тъкани.

6. Прием чрез Храна и Добавки:

Мастните киселини могат да се интегрират в диетата чрез консумация на риба (богата на омега-3), ленено семе, чиа семена и други храни. Също така, допълнителни омега-3 добавки могат да се приема и като добавка.

6. Домашно Приготвена Храна като Решение при Атопичен Дерматит

Хранене с Любов

1. Контрол върху Съставките:

Готвенето у дома предоставя уникалната възможност за пълен контрол върху съставките, които влияят върху здравето на кожата при атопичен дерматит. Избягването на химикали, консерванти и изкуствени добавки, често срещани в готовите ястия, е ключово за подпомагането на кожата да се възстанови и поддържа в оптимално състояние.

2. Персонализация на Хранителния Режим:

Домашното готвене предоставя възможността за персонализация на хранителния режим, адаптиран специално към нуждите на човека с атопичен дерматит. Експериментирането с различни рецепти и съставки позволява откриването на това, което поддържа здравето на кожата и намалява риска от алергични реакции.

3. Поддържане на Здравословния Начин на Живот:

Готвенето у дома е ключова част от здравословния начин на живот, необходим за хората с атопичен дерматит. Храненето със свежи, натурални и хранително богати продукти подпомага не само здравето на кожата, но и общото благополучие на организма.

4. Избягване на Алергени и Излишни Добавки в храната:

Домашното приготвяне на храна предоставя възможност за избягване на потенциални алергени и излишни вредни добавки. Това могат да бъдат различни Е-та, подобрители, овкусители, ароматизанти и консерванти. Те могат да засилят симптомите на атопичния дерматит. Създаването на храна от самото начало дава контрол върху съставките и качеството на храната.

5. Специализирани Рецепти и Хранене при Атопичен Дерматит

Готвенето у дома позволява използването на специализирани рецепти, предназначени специално за хора с атопичен дерматит. Тези рецепти могат да включват храни, богати на антиоксиданти и витамини, които се считат за полезни за здравето на кожата.

6. Домашна Пребиотична и Пробиотична Грижа:

Добавянето на пребиотици и пробиотици към домашната храна може да бъде благоприятно за храносмилателната и имунната система. Пребиотиците, като инулин, които се използва в рецептите, могат да подпомагат растежа на полезните бактерии в червата, докато пробиотиците допринасят за баланса във вътрешната флора.

7. Радостта от Създаването на Храна:

Готвенето у дома може да бъде приятно и творческо изживяване. Радостта от създаването на вкусни и здравословни ястия не само засилва удоволствието от храненето, но и създава позитивна връзка със самата храна.

Всички тези фактори правят домашната приготвена храна не просто решение, а същинска подкрепа за тези, които се борят с атопичен дерматит. Готвенето у дома е начин не само да се поддържа здравословен хранителен режим, но и да се създава положителна връзка с храната, която подпомага здравето и благосъстоянието на организма.

7. Правилно Хранене при Атопичен Дерматит

1. Млечни Продукти:

 • Избягвайте: Прясно и кисело мляко (особено вредни са млеката с удължен срок на годност).
  Заменете с: Домашно подквасено кисело мляко, плодови и билкови чайове.
 • Избягвайте: Млечни произведения, съдържащи сухи млека и консерванти – сирене, кашкавал, топено сирене и др. Заменете с: Млечни продукти, сертифицирани по Български държавен стандарт, без сухо мляко, палмово масло, консерванти, стабилизатори и други вредни добавки.

2. Шоколад и Сладкиши:

 • Избягвайте: Шоколадови изделия (шоколади, вафли, бонбони, торти).
 • Заменете с: Домашно приготвени десерти, предимно на плодова основа (ябълков пай, баклава, реване, тулумбички) без мляко и сметана.

3. Газирани Напитки и Сокове:

 • Избягвайте: Газирани напитки, сокове в кутийки и бутилки, с консерванти, оцветители и ароматизанти.
 • Заменете с: Прясно изцедени сокове, домашно приготвени компоти, нектари, сиропи, билкови и плодови чайове.

4. Хляб и Тестени Изделия:

 • Избягвайте: Хляб и тестени изделия с набухватели и консерванти.
 • Заменете с: Пълнозърнест хляб, домашно приготвен хляб, арабски питки и подобни.

5. Консервирани Меса и Деликатеси:

 • Избягвайте: Консервирани меса и месни деликатеси – пастети, кренвирши и салами.
 • Заменете с: Прясно месо, прясна риба, домашно пилешко месо.

6. Извън Сезонни Плодове и Зеленчуци:

 • Избягвайте: Извън Сезонни плодове и зеленчуци (тяхната дълготрайност е постигната с помощта на химикали и облъчване).
 • Заменете с: Сезонни плодове и зеленчуци, замразени или сушени плодове.

Храненето при атопичен дерматит не е просто акт на поддържане на живота, а средство за управление и подобрение на качеството на живот. С правилния подход към храненето, включително избягването на потенциални алергени и внимателен избор на продукти, можем да подкрепим организма в неговата борба със симптомите на атопичния дерматит и да постигнем дълготрайно здравословно благополучие.

Статията ни Атопичен Дерматит може също да Ви бъде интересна.

С много грижа и любов поготвихме тази статия за Вас, надяваме се да Ви е била полезна!
Гергана Иванова
Екип Naturalno.net

Списък с продуктите, които споменаваме по-горе в статията:

Лесно начало АкваСорс (Програма)
AquaSource Комплекс Течно злато с витамин D3

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси