Спирулина

Ползи от Спирулината

Спирулината е синьо-зелено микроводорасло, което се използва като пълноценна, здравословна и лесноусвоима клетъчна храна. Съдържа над 100 полезни хранителни вещества, които действат синергично и помагат на организма да бъде здрав и жизнен.

Спирулината расте както в морска среда, така и в сладководни басейни, а поради голямото богатство на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества, тя се употребява от векове като здравословна храна или добавка към храната.

Спирулината е богата на гама-линоленова киселина (рядко срещана есенциална мастна киселина), която се съдържа предимно в майчиното мляко – затова се нарича още “Майчиното мляко на Земята”.

Също така, поради липсата на целулоза в клетъчните стени, спирулината не се нуждае от химическа или физическа преработка при храносмилане, което я прави изключително лесна за усвояване от организма.

Спирулината е алкална и помага за поддържането на оптимално рН в организма. Поради неправилното хранене и употребата на прекалено много преработени, преварени, пържени и стари храни, както и газирани напитки, организмът се подкиселява, което е и една от главните причини да боледуваме повече. За да бъдем здрави, е необходимо да поддържаме добър алкално-киселинен баланс. Водораслите АФА и спирулина ни помагат много в това отношение.

Богатото и пълноценно хранително съдържание на спирулината осигурява много жизнено необходими съставки, които липсват на всекидневната ни трапеза. Тя дава на спортистите богат запас от енергия, полезна е за хората с проблеми в храносмилането, асимилацията и отделянето, помага на страдащи от диабет, стрес и депресия, подобрява имунитета и укрепва всички органи и системи. Спирулината се консумира от столетия, а в наши дни милиони хора по цял свят се възползват от този дар на Природата.

Спирулината е прекрасна храна за всички, с комплексен благотворен ефект върху целия организъм, но не толкова подчертано върху мозъка и кръвотворенето, както водораслите АФА.

Спирулината е особено ценна и полезна за:

 • бременни и кърмещи жени;
 • бебета и малки деца;
 • възстановяване след болести;
 • активно спортуващи хора;
 • справяне с умора вследствие на големи натоварвания;
 • по-възрастни хора и др.

Естествено е всеки, който цени здравето си, преди всичко да се грижи да не се достига до неговото влошаване и следователно да консумира водорасли!

Основни хранителни вещества в спирулината:

Протеини

Спирулината расте толкова бързо, че може да осигурява до 20 пъти повече протеини на единица култивационна площ от соята и повече от 200 пъти – от говеждото месо. Тя няма нужда от плодородни земи, докато за добиването на 1 кг царевичен протеин се губят 22 кг от повърхностния почвен слой, а за 1 кг протеини от говеждо месо – 145 кг.

Спирулината (както и АФА) съдържа 2 пъти повече протеини от следващия най-богат източник – соята, и 3 пъти повече от говеждото месо, рибата и яйцата. В същото време в 1 г. суха водораслова маса се съдържат по-малко от 4 калории и почти никакъв холестерол. В състава й влизат 8 незаменими и 10 заменими аминокиселини, в правилно съотношение и с усвоимост над 90%.

Пигменти

Тъмнозеленото й оцветяване е резултат от струпването на естествени пигменти – хлорофил, фикоцианин и каротеноиди, които събират слънчевата енергия.

Спирулината е изключителна богата на бета-каротин (провитамин А), като съдържанието му в нея е 25 пъти повече от това в суровите моркови. Бета-каротинът може не само да предотврати появата на рак, но и да обърне неговото развитие. Естествената му форма превъзхожда многократно синтетичните, тъй като се усвоява много по-добре от организма.

Три грама спирулина осигуряват 180% от препоръчваната в САЩ дневна доза бета-каротин. Приемането на бета-каротин е за предпочитане пред приемането на витамин А, тъй като няма опасност от предозиране и странични ефекти.

Бета-каротинът е естествен антиоксидант, който има множество благотворни въздействия върху организма:

 • предпазва от рак
 • предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система
 • подсилва имунната система
 • подпомага и ускорява заздравяването на рани
 • понижава нивото на холестерола в кръвта
 • подобрява здравето на изложените на по-високи дози радиация, като например след Чернобилската авария.

Освен бета-каротин, спирулината съдържа и много други пигменти, включително хлорофил и ксантофил.

Витамини

Спирулината съдържа големи количества витамин В12 (превъзхождат я само водораслите АФА) и е 3 пъти по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш.

Спирулината съдържа още и витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (никотинамид), витамин B6 (пиридоксин), витамин B9 (фолиева киселина), витамин C, витамин D и витамин A.

Нейната изключителна биологична активност е свързана с целия набор от витамини и физиологично активни вещества. Хората, които я консумират, се нуждаят от по-малко други храни.

Незаменими мастни киселини

Спирулината е богата на гама-линоленова киселина (gamma-linolenic acid, GLA), осигурява също и алфа-линоленова киселина (alpha-linolenic acid, ALA), линоленова киселина (linoleic acid, LA) и др.

Гама-линоленовата киселина е абсолютно необходима за развитието на бебетата. Тя се съдържа в най-големи количества в кърмата, а на второ място в спирулината – затова я наричат още и “майчиното мляко на планетата”. При възрастните гама-линоленовата киселина помага за намаляване на високото кръвно налягане и холестерола, както и облекчава артрит, пременструални болки, екзема, псориазис и други кожни проблеми.

Минерали

Спирулината е богат източник на калий и желязо, както и на калций, магнезий, хром, мед, манган, фосфор, селен, натрий и цинк.

Спирулината е изключително богата на органично желязо, което е абсолютно нетоксично и лесноусвоимо, което я прави много ценна за кръвта. По съдържание на желязо тя е около 50 пъти по-богата от суровия спанак. Богатото й минерално съдържание е от голяма важност и за здравата кожа, кости, нокти и зъби. В това отношение спирулината се доближава плътно до дивите Кламатски водорасли АФА, ако разбира се отглежда при добри условия.

Научни изследвания

През 1996 година учени съобщиха за изследване, направено в лабораторията на Харвард Медикъл Скул и Ъртрайз Фармс. Според тях “водният екстракт от спирулина възпрепятства възпроизводството на вируса на СПИН в човешки клетки, по-точно в Т-клетки и в периферни кръвни клетки. Вирусната продукция намалява при концентрации 5-10 мг/мл.” Високите концентрации спирали напълно развитието на вируса на СПИН. При концентрацията, прекратяваща възпроизводството на вируса, спирулиновият екстракт не е бил токсичен за човешките клетки.

Друга група учени публикуваха резултатите от нови изследвания, правени с пречистен воден извлек от спирулина, наречен “калциум-спирулан”. Той възпрепятства развитието на вируса на СПИН, херпес симплекс, човешкия цитомегаловирус, грипния вирус тип А и др., като в същото време е напълно безопасен за човешките клетки.

Според д-р Гейбриел Къзънс спирулината е мощна алкализираща храна с подчертан благотворен ефект при най-различни проблеми със здравето. Нейното благотворно действие е насочено по-скоро към целия организъм, а влиянието й върху мозъка и нервната система не е толкова подчертано, както това на АФА.

Поради тази причина е добре да се комбинират двата вида микроводорасли с цел постигане на максимален комплексен регенериращ, оздравителен и енергизиращ ефект. Такава комбинация се съдържа в продукта Зелена енергия на АкваСорс.

Спирулина се съдържа в следните продукти на АкваСорс:

Зелена енергия от АкваСорс

Зелена Енергия на АкваСорс е универсална клетъчна храна, която се препоръчва на всички хора с цел профилактика и поддържане на добро здраве на клетъчно ниво, силен имунитет, добро самочувствие, висока жизненост и работоспособност, и максимални нива на енергия.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси