Вредата от антибиотиците и кампанията "Зима без антибиотици"

Вредата от антибиотиците и кампанията “Зима без антибиотици”

Д-р Петър Найденов за вредата от излишното приложение на антибиотиците при възрастни и особено при деца. Подходящи АкваСорс продукти за изграждане на по-добър имунитет.

Д-р Петър Найденов е педиатър, холистичен лекар и класически хомеопат, който използва в своята практика здравословните храни на АкваСорс вече повече от 13 години.

В представеното видео той разказва за кампанията “Зима без антибиотици”, своята лична история, както и за това как антибиотиците влияят на организма и защо в много случаи те са вредни.
Кампанията “Зима без антибиотици” се роди от 10 годишен лекарски опит с много деца и възрастни, на които сме помогнали да поддържат здравето си с храните АкваСорс. Надяваме се чрез нея да привлечем вниманието преди всичко на майки, които искат децата им да не вземат антибиотици, на хора, които често боледуват, на лекарите (особено на детските лекари), на хомеопатите и на другите холистични лечители, както и на всички, които търсят надеждна система за профилактика и поддържане на здравето.

Според нас, такава система трябва да включва:

  • Клетъчно хранене;
  • Активиране на собствения имунитет;
  • Подсилване на организма с готови антитела и растежни фактори;
  • Укрепване на лигавиците и зареждане с пробиотици.

И преди всичко, да не вреди, да няма странични действия, да е проста и универсална.

Лична история

Работя като детски лекар от 1985 г, а като хомеопат – от 1995 г. Имам три деца, които съм отгледал практически без антибиотици. Убеден съм, че антибиотиците са вредни за здравето на децата и следва да се избягват. Отношението ми към този проблем е разбираемо, като се има предвид дългогодишният ми опит като холистичен лекар и моята лична история.

От майка си зная, че на 12 месечна възраст съм се разболял от магарешка кашлица. Здравето ми се е увредило до такава степен, че за няколко месеца съм спрял да говоря и да ходя. Имунитетът ми се е влошил, започнал съм да взимам антибиотици – и така чак до 10-15 годишна възраст. Помня, че доста боледувах, особено от сливици, после зъбите ми се увредиха и останаха слаби и до сега, хванах хепатит, оперираха ме от апендицит, а най-накрая се разболях и от псориазис. Никой от семейството ми не носи очила, освен мен. И баща ми, и брат ми са по-високи от мен… Въобще, здравето ми много пострада, а оттам и качеството на моя живот.

Може би затова реших да стана детски лекар и да лекувам деца. Но постепенно разбрах, че обикновената медицина не може да им помогне да растат здрави, и че ако не се намери някаква алтернатива, която да е по-добра за децата, много от тях може да пострадат, както и аз навремето, и да не достигнат генетично заложения си потенциал. Когато организирах първите курсове по хомеопатия в България, аз се опитвах да намеря именно тази алтернатива.

Хомеопатията е прекрасна медицина, и ми е любимата, но за съжаление е свързана с два проблема:

  • Първо, много е сложна, иска се огромна прецизност и затова е трудно да се прилага масово, особено у нас;
  • Второ, нужно е пациентът да има достатъчно жизнена сила, която да реагира на лечението. А жизнеността намалява вследствие от неправилния начин на живот и хранене.

Тези два проблема ме накараха да се ориентирам към нещо по-просто. Нещо, което не изисква медицински познания, и което всяка майка да може да даде на детето си, без да се страхува, че може да му навреди. Така стигнах до идеята за правилното хранене и продуктите АкваСорс и се концентрирах върху така наречените суперхрани, които са качествени, лесно усвоими, прости за употреба и най-полезни за здравето.

Аз не съм абсолютен противник на антибиотиците. Има заболявания, при които не може без тях. Понякога те даже спасяват живота. Но факт е, че повечето остри инфекции, от които се боледува през зимата, са вирусни, а срещу тях антибиотиците не помагат. Ние ги даваме профилактично, което не е правилно. Вярно е, че вирусите разрушават лигавиците и създават предпоставка за развитие на болестотворни бактерии. Но също така е вярно, че в повечето случаи антибиотиците въобще не са необходими, пречат на организма даже и трябва да се избягват. По-правилно е за същите пари вместо антибиотици да се дават суперхрани, защото те укрепват имунитета и нямат странични действия.

Вредата от антибиотиците

За вредата от антибиотиците може много да се каже. Те са вредни за храносмилателната и нервната система, за бъбреците и черния дроб, освен това водят до дисбактериоза и системна кандидоза и влошават кръвотворенето.

Храносмилателна система

Здравето започва от червата и храносмилането. Антибиотиците убиват полезните бактерии, обитаващи червата и оставят чревните ни стени беззащитни пред вредните микроби. Затова след приемане на антибиотици е редно да се дадат пробиотици. (Пробиотиците  защитават лигавиците от вредните микроби. За бебетата най-важен е Бифидус Комплекс, а за по-големите деца и възрастните трябват и Ацидофилус, и Бифидус Комплекс).

Нервна система

АБ могат да увредят слуховия нерв и да доведат до глухота, особено при децата. Логично е да се допусне, че се увреждат и други нервни клетки. Това би могло да се отрази на интелигентността и характера на следващите поколения.

Бъбреци и черен дроб

Някои хора имат толкова деликатно здраве, че равновесието на организма може да се наруши даже от един антибиотик – особено при стари и болни хора, и по-слаби дечица. От антибиотиците може да се стигне до бъбречна и чернодробна недостатъчност…

Дисбактериоза и системна кандидоза

След антибиотиците често върху лигавиците на червата, дихателната и отделителната система на мястото на полезните пробиотици се поселват гъбички, които са много упорити и вредни. Те разраняват лигавиците и ги правят по-пропускливи за алергени и токсини. Така след време може да се стигне до алергии, астма, псориазис, артрит и др.

Кръвотворене

Антибиотиците могат да доведат до анемия, намаляване на белите кръвни телца и влошаване на имунитета.

Влошено развитие на децата

Искам да повторя, че антибиотиците са най-вредни за организма, докато той расте. Затова всички родители трябва да знаят, че има опасност децата, на които се дават често антибиотици, да не реализират заложения в тях генетичен потенциал.

Ние, възрастните, можем да си купуваме всякакви глупости. Обаче малките деца нямат право на избор – той им се отнема от нас, техните родителите, защото не сме добре информирани. Ето защо ни е нужна точна информация, за да правим това, което е най-полезно за нашите деца.


Д-р Петър Найденов

Leave a Comment

Начало
Акаунт
Количка
Търси