атопичен дерматит

Атопичен дерматит

Атопичнен дерматит, е хронично възпалително заболяване на кожата, което засяга милиони хора по света. Свързва се с генетична обремененост. Атопичният дерматит може да се проявява в различни възрасти, но най-често се появява при във възрастта между 1 и 5 години.

Причини за атопичен дерматит:

Причините за развитието на атопичния дерматит не са напълно известни, но се предполага, че генетичната наследственост и околни фактори, играят важна роля. Атопичният дерматит се свързва със засилена реакция на имунната система към външни алергени и възпалителни фактори. Хора със семейни алергични реакции и атопични състояния като астма и алергичен ринит са по-склонни да развият атопичен дерматит.

Симптоми на атопичен дерматит:

Атопичният дерматит се проявява с различни симптоми, които могат да варират в зависимост от възрастта на засегнатите лица. При деца се наблюдава суха, свръхчувствителна и сърбяща кожа, която е най-често засегната в областите около лицето, ръцете, крачетата и коленете. При възрастните, симптомите могат да бъдат по-разнообразни и се проявяват като сухота, белези и сърбеж по различни части от тялото.

Управление на атопичен дерматит:

В момента се смята, че няма лечение за атопичния дерматит, но може да се контролира с помощта на различни методи. Ето някои от начините:

  • Хидратация на кожата. Редовното използване на влагозадържащи кремове и лосиони може да помогне за поддържане на влажността на кожата и намаляване на сухотата.
  • Избягване на триене и дразнене. Пациентите трябва да се стараят да избягват триене и дразнене на засегнатата кожа, тъй като това може да влоши състоянието.
  • Избягване на алергени. Определени алергени като прашец, домашни прахове, домашни любимци и хранителни продукти могат да допринесат за усилване на симптомите на атопичния дерматит. Избягването на тези алергени може да помогне за намаляване на реакциите на кожата.
  • Пробиотици като Бифидус и Ацидофилус: Пробиотиците са “добри” бактерии, които играят важна роля за здравето на червата и имунната система. Приемът на пробиотици като Бифидус и Ацидофилус може да подпомогне баланса на микробиома в червата и да подобри функцията на имунната система. Това може да помогне на общата реакция на имунната система към външни алергени и възпалителни фактори, свързани с атопичния дерматит.
  • Есенциални мастни киселини омега 3, 6 и 9. Есенциалните мастни киселини омега 3, 6 и 9 са важни за здравето на храносмилателния тракт и имат противовъзпалителни свойства. Те са от съществено значение за подпомагане на здравето на лигавицата в храносмилателния тракт и могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. Рибно масло, ленено семе и авокадо са добри източници на тези мастни киселини.
  • Антиоксиданти като пикногенол: Пикногенолът е силно антиоксидантно вещество, което се счита за полезно за здравето на кожата. Този антиоксидант може да помогне за намаляване на възпалението и усилването на реакциите на кожата при атопичния дерматит.

Заключение:

Атопичният дерматит е хронично заболяване на кожата, което изисква внимателно наблюдение и подкрепа. Пробиотиците Бифидус и Ацидофилус могат да помогнат за подобряване на здравето на червата и имунната система. Докато есенциалните мастни киселини омега 3, 6 и 9 подпомагат здравето на лигавицата и намаляват възпалението. Антиоксидантите като пикногенол могат да бъдат полезни за намаляване на възпалителните реакции на кожата. С правилната грижа, управление на околната среда и подкрепа от здравен специалист, хората с атопичен дерматит могат да подобрят качеството на живота си и да намалят симптомите на това заболяване.

Не се колебайте да се свържете с нас при въпроси с нашият Нурициолог. Ще получите индивидуална консултация, съобразена с вашите лични нужди 0988850787 или да заявите своята Безплатна 15минутна консултация с нашият Нутрициолог тук:

Още полезна и интересна информация за водораслите АФА

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси