хранене и добавки при подагра

Хранене и начин на живот при Подагра

Хранене и начин на живот при подагра. Направихме тази статия като продължение на темата ни Подагра.

Подаграта е хронично заболяване, което изисква комплексен подход за управление и контрол. Промените в начина на живот играят изключително важна роля в постигането на добро здраве при този вид артрит.

Подаграта е заболяване, причинено от натрупването на кристали от пикочна киселина в ставите. Правилното хранене, начин на живот и подходящи добавки могат да помогнат да се подобри цялостното здраве на организма, а от там и симптом на заболяването.

1. Детоксикация

Детоксикацията може да бъде ключова първа стъпка в промяната в начина на живот при подагра. Има лесен и ефективен начин да подпомогнем организма си да се изчисти и в същото време да се зареди с Полезни бактерии.
Програмата Лесно Начало. Препоръчва се за всички, за които хранителните добавки на AquaSource са нещо ново. Програма Лесно начало е предназначена да поддържа здравословните нива на ензимите и полезните бактерии в храносмилателната система. Включва и AquaSource водорасли, които подпомагат собствените механизми на организма за прочистване и така оптимизират усвояването на хранителните вещества за по-добро физическо състояние и жизненост.

Ролята на Чревната Флора при Подагра:

Чревната флора играе важна роля в общото здраве на организма и може да влияе на развитието на хронични заболявания, включително подагра. Дисбалансът в чревната флора може да допринесе за увеличаване на възпалението и образуването на кристали от пикочна киселина.

Пробиотиците и Ползата от Бифидус и Ацидофилус:

Пробиотиците, като Бифидус и Ацидофилус, са полезни бактерии, които могат да подпомогнат на баланса в чревната флора. Ефективните пробиотици могат да помогнат за намаляване на възпалението, подобряване на имунната система и улесняване на храносмилането. Те са от особено значение при детоксикацията и поддържането на здравата чревна флора.

Бромелаинът

Бромелаинът е ензим, който се извлича от плодовете на ананаса и има известни противовъзпалителни свойства. Счита се, че този ензим може да помогне в разграждането на фибрин, което може да бъде полезно при възпалителни състояния, като тези, свързани с подагра.

Фибринът участва в кръвни съединения при възпалението. При подагра, кристали от пикочна киселина се отнасят към ставите, където могат да предизвикат възпаление. Бромелаинът може да помогне в разграждането на фибрин и следователно да облекчи някои от симптомите на възпалението.

В този случай като подкрепа на промяната в начина на живот и пречистване на организма можем да препоръчаме програмата Лесно Начало. Препоръчва се за всички, за които хранителните добавки на AquaSource са нещо ново. Програма Лесно начало е предназначена да поддържа здравословните нива на ензимите и полезните бактерии в храносмилателната система. Включва и водорасли АФА, които подпомагат собствените механизми на организма за прочистване и така оптимизират усвояването на хранителните вещества за по-добро физическо състояние и жизненост. Програмата се прилага за 4 седмици, като включва в себе си пробиотиците Бифидус и Ацидофилус, Храносмилателни ензими, включително Бромелаин и Водораслите АФА.

Изчистване на Черния Дроб

Черният дроб изпълнява над 500 различни функции в организма. Най- важната е храносмилането на мазнините и натрупването на резервни хранителни вещества, както и филтрирането на вредните вещества от кръвта и регулирането на стойностите на много вещества в кръвния поток. Здравият черен дроб е предпоставка за добро общо състояние, жизненост и повишена енергия.

 1. Селимарин (от млечен бодил):
  • Селимаринът е антиоксидант, който се счита за полезен за здравето на черния дроб. Той може да помага в противодействието на възпалението и подпомага изчистването на токсини.
 2. L-глутатион:
  • L-глутатионът е трипептид, който също е антиоксидант и участва в различни биохимични процеси в организма. Известен е със своите изчистващи и детоксикиращи свойства и може да помага в изчистването на токсини.
 3. N-ацетил цистеин (NAC):
  • NAC е предшественик на глутатиона и се използва като добавка за подпомагане на производството на глутатион в организма. Този процес може да играе важна роля в детоксикацията.

Уникалната комбинация на съставките в Ливър кленз е създадена за поддържане функциите на черния дроб и подпомагане естествените процеси на организма за очистване на натрупаните в него отпадни вещества.Изчистването или детоксикацията на черния дроб с използването на натурални средства, като селимарин, L-глутатион и N-ацетил цистеин, може да има потенциални ползи при подагра, както и като в поддържането на здравословна функция на тялото.

Ползи от Омега 3 Мастни Киселини при Подагра


Омега-3 мастните киселини се считат за важни за здравето и могат да имат ползи при възпалителни състояния, като тези, свързани с подагра. Омега-3 мастните киселини включват ейкозапентаенова киселина (EPA), докозахексаенова киселина (DHA) и алфа-линоленова киселина (ALA).

Ето някои от потенциалните ползи от консумацията на Омега-3 мастни киселини при възпалителни състояния, включително подагра:

 1. Противовъзпалително действие:
  • Омега-3 мастните киселини се свързват с процесите на възпаление в организма. EPA и DHA имат противовъзпалително свойства и могат да помагат в управлението на възпалението, което е характерно за подагра.
 2. Модулиране на Имунната Система:
  • Омега-3 мастните киселини могат да модулират имунната система и да оказват влияние върху възпалителните процеси, които са свързани с подагра.
 3. Намаляване на Нивата на Триглицериди:
  • Омега-3 мастните киселини могат да помогнат в намаляването на нивата на триглицеридите в кръвта, което може да бъде важно, особено при хора със захарен диабет и висок холестерол, което често съпътства подаграта.
 4. Подобряване на Функциите на Сърцето и Съдовата Система:
  • Омега-3 мастните киселини могат да подобрят функциите на сърцето и съдовата система, което е важно, тъй като хората с подагра са по-склонни към сърдечносъдови проблеми.
 5. Поддържане на Здравословни Стави:
  • Някои изследвания предлагат, че Омега-3 мастните киселини могат да бъдат полезни за поддържане на здравословни стави и да подпомагат управлението на възпалението в ставите.

Омега мастни киселини и витамин D3 за поддържането на здрави мускули, кости, стави и на добро кръвообращение

Нашата специална смес от Омега-3, Омега-6, Омега-7 и Омега-9 мастни киселини сега е обогатена с витамин D3 от растителен източник, което допринася за поддържането на здрави кости, мускули, стави и добро кръвообращение. Предоставяйки важни мастни киселини от различни растителни източници, Комплекс Течно злато с витамин D3 осигурява важни Омега-3, Омега-6, Омега-7 и Омега-9 мастни киселини, които допринасят за здравето на сърцето и ставите, за хормоналния баланс и др. Добавянето на масло, богато на докозахексаенова киселина (DHA), от едноклетъчни водорасли увеличава допълнително ползите от Омега-3.

2. Хранене при подагра

Подходящ начин на хранене:

 1. Умерено Контролиране на Калории:
  • Поддържането на здравословно тегло е ключово, тъй като наднорменото тегло може да увеличи риска от подагра и обостряне на симптомите. Разнообразен режим на хранене с умерени порции е препоръчителен.
 2. Висок Протеин, Ниско Мазнини:
  • Предпочитайте източници на протеин с ниско съдържание на мазнини, като пилешко месо, риба, яйца и млечни продукти. Те предоставят необходимите белтъчини без прекомерно количество мазнини.
 3. Омега-3 Мастни Киселини:
  • Включете храни, богати на Омега-3 мастни киселини, като сьомга, лосос, ленено семе и орехи. Тези мастни киселини могат да помогнат в управлението на възпалението.
 4. Хидратация:
  • Пиете достатъчно вода през деня. Добрата хидратация е важна за избягване на уричния камък и подпомагане на бъбречната функция.

Подходящи Храни:

 1. Плодове и Зеленчуци:
  • Целият спектър от плодове и зеленчуци, особено тези с високо съдържание на витамин С, който е свързан с намаляване на нивата на пикочната киселина.
 2. Целина:
  • Целинът е известен със своите свойства за намаляване на възпалението и може да бъде включен в режима на хранене.
 3. Пълнозърнести Продукти:
  • Овес, киноа и пълнозърнести храни предоставят комплексни въглехидрати и допълнителни ползи за здравето.

Храни, които следва да се Избягват:

1. Богати Мазнини и Червено Месо:

Ограничете консумацията на червено месо и храни с високо съдържание на наситени мазнини, тъй като те могат да влошат състоянието.

2. Алкохол:

Алкохолните напитки могат да увеличат нивата на пикочната киселина и да стимулират обостренията на подаграта.

3. Храни с Високо Съдържание на Пурини:

мозък

черен дроб

бъбреци

говеждо месо

месо от дивеч

херинга

хайвер

скумрия

сардини

миди

какао

скариди

4. Сол и Захар:

Ограничете консумацията на преработени храни, както и захар и сол, тъй като те могат да бъдат свързани със здравословните проблеми, свързани с подагра.

3. Движение

Движението играе важна роля при управлението на подагра и поддържането на здравословен начин на живот. Въпреки че при подагра се наблюдават болки и възпаление в ставите, физическата активност може да донесе няколко ползи за засегнатите лица. Ето защо движението е важно при подагра:

Подобряване на Ставната Гъвкавост:

Редовната физическа активност, включително умерено упражнение, може да подобри гъвкавостта на ставите и да подпомогне функцията им. Това е особено важно при подаграта, където ставите често са засегнати.

Контрол на Теглото:

Физическата активност е ключов елемент в поддържането на здравословно тегло. Контролирането на теглото е от съществено значение при подагра, тъй като покачването на тегло може да увеличи риска от обострения.

Подобряване на Циркулацията:

Редовното упражнение помага за подобряване на циркулацията и доставката на кислород и хранителни вещества до тъканите. Това може да подпомогне в облекчаването на болката и подпомагане на здравословния обмен на вещества.

Поддържане на Здравословни Мускули и Стави:

Физическата активност подпомага поддържането на здравословни мускули и стави. Умереното упражнение може да помогне в стимулирането на производството на синовиална течност, която е важна за ставната мазнина и подобряване на ставната функция.

Намаляване на Стреса:

Физическата активност е известна със своите антистресови ефекти. Стресът може да играе роля в обостренията на подаграта, и редовната физическа активност може да помогне в намаляването на стреса и подобряване на емоционалното благополучие.

Укрепване на Системата за Имунна Защита:

Умерената физическа активност може да укрепи имунната система, което е важно за справяне с различни заболявания и възпалителни състояния, включително подагра.

Накратко

В борбата с подаграта, здравословният начин на живот играе ключова роля. Чрез съчетаване на детоксикация, правилно хранене и редовна физическа активност, можем да подкрепим управлението на това хронично заболяване и подобрим качеството на живот. Детоксикацията, фокусирана върху чревната флора и ползата от пробиотици като Бифидус и Ацидофилус, предоставят важни инструменти за поддържане на здравословното функциониране на организма.

Бромелаинът, съчетан с изчистване на черния дроб и прием на Омега-3 мастни киселини, предлага допълнителни благоприятни ефекти, подпомагайки управлението на възпалителните процеси. Прецизното избиране на храни, включително подходящ начин на хранене и избягването на тези, богати на мазнини, пурини и захар, допринася за укрепване на здравето на ставите и контролиране на теглото.

В съчетание с това, движението е съюзник в поддържането на ставната гъвкавост, укрепването на мускулите и контрола на теглото. То допринася и за подобряване на циркулацията и намаляване на стреса, възможни фактори за обострения на подаграта.

Със своето обширно въздействие върху човешкия организъм, съчетаването на детоксикация, правилно хранене и движение предоставя комплексен и цялостен подход към управлението на подаграта. За най-добри резултати, е важно индивидуално да се прецени как тези стратегии могат да бъдат интегрирани във вашия ежедневен живот, под ръководство на здравен специалист. Така, със съчетаните усилия и внимание към здравословния начин на живот, можем да постигнем не само контрол върху подаграта, но и по-добро здраве и благополучие.

Продуктите споменати в статията:

4 седмичната Програма Лесно Начало включваща:

Ливъркленз създаден за подобряване и поддържане на функциите на черния дроб, както и за подпомагане на естествените процеси на детоксикация.

Течно Злато Съдържащ Омега 3,6,7 и 9. Омега мастни киселини и витамин D3 за поддържането на здрави мускули, кости, стави и на добро кръвообращение.

Подготвихме тази статия за Вас с много внимание и се надяваме да сме Ви били полезни!

Гергана Иванова от екипа на
Naturalno.net

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси