Проблеми със зрението, продължителна работа с компютър

Проблеми със зрението, продължителна работа с компютър

От какво най-често се оплакваме при работа с компютър?

Чувствам очите си изморени.

  • При продължителна работа ми се замъглява текста, понякога получавам двойни образи.
  • Боли ме главата.
  • Усещам сухота в очите. Често ми се зачервяват, сърбят ме.На моменти ме дразни светлината.
  • След работа с компютър ме боли врата и гърба.

Компютърът често се обвинява, че причинява зрителни проблеми. Установено е, че това не се дължи на вредни лъчения от видеотерминалите. При спазване на ергономични условия на работа с компютър оплакванията най-често се дължат на незабелязани до момента рефракционни аномалии или дисбаланс между двете очи.

Какво става пред компютъра?

Няма значителни еволюционни промени в човешкото око, но за последните 100 години естеството на работата ни коренно се е променило. Днес използваме очите си непропорционално повече при работа наблизо.

Образите на компютърния екран не са така контрастни както напечатаните в/у лист хартия и окото непрекъснато се опитва да ги фокусира добре. Усилие за получаване на ясен образ има и при периодичното преместването на погледа от екрана върху печатен текст и обратно. Прекалено ниското или високо разполагане на екрана поставя очите в принудително уморително положение. Отблясъците от екрана затрудняват контраста на образа. Пред компютъра човек мига много по-рядко отколкото в ежедневието си, а мигането е необходимо за поддържане яснотата на образа. Умората при работа с компютър зависи от продължителността, респективно от ергономичните условия, рефракцията на потребителя и добрия мускулен баланс

Какво е рефракция и акомодация?

Рецепторите в ретината възприемат и трансформират светлинната енергия в нервен импулс,за да достигне информацията до мозъка. Възприемането на зрителната информация зависи от способността на окото да пречупва и фокусира светлинните лъчи върху ретината и това свойство се означава като рефракция.

Рефракцията зависи от пречупващите среди на окото (роговица, преднокамерна течност, леща, стъкловидно тяло) и дължината на очната ябълка. При точно фокусиране на образа върху ретината човек няма рефракционна аномалия и състоянието се означава като еметропия. При рефракционна аномалия (поради различна дължина на окото или пречупвателна способност) светлинните лъчи попадат пред или зад ретината и се получава неясен образ.

Способността на окото да вижда ясно предмети на различни разстояния се нарича акомодация. Тя се осъществява чрез промени в дебелината на лещата. Промените зависят от еластичните сили в лещата и съкращаването/отпускането на цилиарния мускул. Когато четем и пишем мускулът се съкращава, лещата се издува и образа на близко разположените обекти се фокусира върху ретината.

Благодарение на акомодацията хората без рефракционни аномалии до около 40 годишна възраст работят наблизо без проблеми.

Как работят двете очи заедно?

Движенията на очите в различните посоки се извършват от външните очни мускули (по 6 за всяко око). Те преместват очите синхронно, така че образите които се получават върху ретините да са симетрични и при наслагването им в мозъчната кора се сливат в един ясен и триизмерен образ. При работа наблизо за да се фокусира предмета очите леко се събират (конвергират).

При липсата на добър баланс между очните мускули и продължителна работа с компютър лесно настъпва умора от напрягането им. Голяма част от тези проблеми могат да се установят при очен преглед и да се намери функционално решение с подходящи очила.

Какви са рефракционните аномалии?

Най-честата е хиперметропията (далекогледството, hyperopia, farsightedness), следвани от миопията (късогледството, myopia, nearsightedness) и астигматизма.

Около 50 % от хората са с далекогледство. При тази рефракционна аномалия образа на даден предмет би се получил зад ретината.

За да получат ясен образ хора с тази аномалия непрекъснато акомодират:

  • при гледане надалеч цилиарния мускул се напряга само колкото да компенсира “оптичната недостатъчност” (при здрави индивиди в подобна ситуация мускула не се напряга);
  • при работа наблизо натоварването върху цилиарния мускул е по-голямо отколкото при еметропи.

При неголямо далекогледство и работа без продължително зрително натоварване хиперметропите успяват да виждат ясно на различни разстояния с помощта на акомодацията до около 35-40 годишна възраст.

При продължителна работа с компютър настъпва умора на цилиарния мускул и образите се замъгляват. При тези хора е необходимо точно изследване на рефракцията, много често с капки (за да се отпусне цилиарния мускул) и корекция на далекогледството с очила (плюс стъкла).

Защо хората след 40 години използват очила за близка работа?

С годините постепенно намалява способността на окото да акомодира (отслабва функцията на цилиарния мускул) и се налага заместване с плюс стъкла. Очилата за близо се сменят на всеки 5 години между 40-45 и 60 годишна възраст при липса на други болести на окото.

Kакви са другите рефракционни аномалии?

При късогледството образа на даден предмет се получава пред ретината.

За да виждат добре надалече хората с късогледство трябва да носят минусови стъкла.

Наблизо те се справят без корекция и не използват или използват в малка степен акомодацията си. След 40 години обикновено работят без очила наблизо или с такива с по-малък диоптър (според възрастта и корекцията им за далече).

При хората с далекогледство и късогледство пречупвателната способност на окото е почти еднаква в различните си равнини и след преминаване на образа през оптичната система той си остава недеформиран.

При астигматизъм пречупвателната способност на окото не е еднаква в различните си равнини, в резултат на което се получават деформирани образи върху ретината .

Подобно на далекогледството в лека степен, неголемите стойности на астигматизма обикновено се компенсират в ежедневието. Но не и пред компютъра. За да няма оплаквания е необходима точна корекция с очила след изследване с капки. Корекцията на тази рефракционна аномалия е с цилиндрични стъкла.

Развалят ли се очите от очила с диоптър в ранна възраст?

Рефракцията на всеки човек се предава по наследство така както ръста, цвета на очите и косата и други белези. Точното й изследване и корекция поставя очите в оптимални условия за работа, подобно на дрехите по мярка. Широките или тесни дрехи създават известно неудобство и дори комплекси. Изборът на много от съвременните професии би бил невъзможен без използването на точни очила с диотър или контактни лещи. Очите не само не са развалят, а се щадят от допълнително напрежение. Съвременните технологии дават възможност за различни функционални и естетични решения на проблемите с очите при работа с компютър.

Какви проблеми имат пред компютъра хората с контактни лещи?

Най-често сухота, зачервяване и дразнене в очите.

При работа с компютър мигането се намалява с около 70 % от нормалната честота. При монитори, разположени над нивото на погледа, взирането е по-голямо и очите са по-широко отворени. Всичко това води до по-бързо изсъхване на слъзния филм, който е изключително важен за ясното виждане и комфорта при носенето на контактни лещи. Това налага по-често волево мигане или използването допълнително на изкуствени сълзи. (Внимание: Не е желателно използването на очни капки с вазоконстриктор – свиването на съдовете още повече задълбочава сухотата в окото.) Климатичните инсталации също допринасят за по-бързото изсъхване на слъзния филм.

Какво да направим за да намалим оплакванията при работа с компютър?

  1. Мониторите трябва да се разполагат на разстояние 50-60 см от очите и около 20° под нивото на очите.
  2. Отблясъците от екрана могат да се намалят чрез антирефлексни екрани или очила с такова покритие.
  3. По време на работа с компютър е необходимо да се прави зрителна почивка – отклоняване на погледа в далечината на половинчасови интервали за 30-60 сек. за отпускане на акомодацията. Редуването на различни дейности в офиса е добро решение за намаляване на зрителната умора.
  4. Желателно е да се мига по-често, а при по-сериозни проблеми, след консултация с очен лекар, да се използват изкуствени сълзи.

Рефракционните аномалии и дисбаланса между двете очи могат да се коригират след очен преглед. Той изключва и наличието на други очни заболявявания, симптомите на които можем да отдаваме на работата с компютър.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси