подагра

Подагра

Подагра е хронично възпалително заболяване, характеризиращо се с пристъпи на остра болка и възпаление в ставите, обикновено в ставата на големия пръст на крака. Това е форма на кристален артрит, предизвикан от натрупването на кристали на пикочна киселина в ставите и около тях.

Подаграта, известна също като “Болест на Богатите” или “Царска Болест”, поради асоциирането ѝ с излишък на храна и алкохол, е типично метаболитно заболяване, което може да доведе до изключително болезнени симптоми. Позната още като артрит на патрициите.

Подагра
Подагра

Причини за подагра

1. Увеличени нива на пикочна киселина:

Подаграта е тясно свързана със значително повишени нива на пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина е продукт от разграждането на пурини, които се срещат в храните. Когато нивата на пикочната киселина станат твърде високи, те могат да образуват кристали, които се депозират в ставите и предизвикват възпаление.

2. Генетични фактори:

Има генетична предразположеност към подагра. Ако имате близък роднина, страдаща от това заболяване, рисковете от развитие на подагра могат да се увеличат. Генетиката може да играе роля в това как организма обработва и изхвърля пикочната киселина.

3. Неправилна диета:

Хранителният режим е съществен фактор за развитието на подагра. Храни, богати на пурини, като червено месо, органични меса, морски дарове и алкохол, могат да стимулират производството на пикочна киселина. Консумацията на тези продукти безмерно може да насърчи образуването на кристали в ставите.

4. Високо кръвно налягане и диабет:

Хората с високо кръвно налягане или диабет имат повишен риск от подагра. Тези състояния могат да влияят на начина, по който организма обработва пикочната киселина и могат да насърчат образуването на кристали.

5. Напълняване:

Напълняването често засяга мъжете и жените, след менопаузата. Увеличението на нивата на пикочна киселина при мъжете обикновено започва след пубертета, докато при жените това се случва след менопаузата. Телесната маса влияе на производството и елиминирането на пикочната киселина.

Симптоми

1. Болка в Ставите:

 • Локализирана Болка: Най-често срещаният симптом на подагра е остра и интензивна болка в ставата на големия пръст на крака.
 • Болката може да се усеща като пулсация и често започва внезапно, често през нощта.
 • Увеличаваща се Болка: С броенето на часовете, болката обикновено нараства, достигайки връх, след което постепенно отслабва. Този цикъл на болка може да продължи от няколко дни до седмици.

2. Възпаление и Оток:

 • Червени и оточни Стави: Засегнатите стави стават червени и оточни по време на пристъпите на подагра. Отокът може да бъде значителен и възпрепятства нормалната подвижност на ставата.
 • Топлина в Засегнатата Област: Възпалението обикновено води до повишена температура в областта на ставата.

3. Чувствителност при Допир:

 • Засегнатите стави са обикновено чувствителни при допир. Дори леко докосване може да предизвика допълнителна болка.

4. Ограничена Подвижност:

 • По време на пристъпите, пациентите често изпитват затруднена подвижност на засегнатата става. Възможно е да се появи леко накуцване.

5. Кожни Промени:

 • Тофуси: Тофусите са твърди, кристални образувания, които се образуват под кожата около засегнатите стави. Те са едно от характерните състояния на подаграта и могат да се усетят при допир.

6. Общи Симптоми:

 • Температура: При някои пациенти пристъпите на подагра могат да бъдат съпроводени от повишена температура.
 • Отслабване и Умора: Дългосрочните епизоди на подагра и хроничната болка могат да доведат до отслабване и умора.

Как се поставя Диагноза подагра

1. Медицинска История и Симптоми:

 • Лекарят ще проведе детайлен разговор с пациента, който включва въпроси за наличие на болка в ставите, дължина и характер на пристъпите, както и за други симптоми, които могат да се свържат с подаграта.

2. Физически Преглед:

 • Лекарят ще извърши физически преглед, фокусиран върху засегнатите стави. Обикновено ставата на големия пръст на крака е основното засегнато място. Лекарят ще провери за признаци на възпаление, като червени и отекли стави, и ще оцени чувствителността и подвижността на ставата.

3. Лабораторни Изследвания:

 • Изследване на нивата на пикочна киселина: Кръвни тестове могат да измерят нивата на пикочната киселина в кръвта. Повишените нива са чест при подагра, но това не е единственият индикатор.
 • Анализ на синовиалната течност: Ако е необходимо, лекарят може да извади малко количество синовиална течност от засегнатата става чрез процедура, наречена артроцентеза. Пробата се изпраща за анализ, който може да потвърди присъствието на кристали на пикочна киселина.
 • Общи кръвни изследвания: Кръвните тестове могат да помогнат за изключване на други състояния или за оценка на общото здравословно състояние на пациента.

4. Изследване на Рентгенови Снимки или Ултразвук:

 • Лекарят може да нареди рентгенови снимки или ултразвук на засегнатите стави. Тези изследвания се използват, за да се видят евентуални камъни (тофуси) или други изменения в ставите.

След като лекарят събере достатъчно информация от тези източници, той може да постави диагноза на подагра. Важно е да се отбележи, че подаграта може да имитира други състояния и затова е важно изключването на други възможни причини за симптомите на пациента. Ранната диагноза и началото на лечение са от съществено значение за управлението на подаграта и предотвратяването на усложнения.

подагра
подагра

Лечение и Управление на подагра

Подаграта, болест, характеризираща се с болка в ставите и образуване на кристали на пикочна киселина, може да бъде управлявана и контролирана чрез комбиниран подход, който включва лекарства, промени в начина на живот и диета.

1. Лекарства за Управление на Симптомите:

 • НПВЛ (Нестероидни противовъзпалителни лекарства): Тези лекарства като ибупрофен и напроксен могат да помогнат за управление на болката и възпалението по време на пристъпите.
 • Колхицин: Лекарство, което може да се използва за предотвратяване и лечение на пристъпите на подагра.
 • Лекарства, регулиращи пикочната киселина: Когато нивата на пикочната киселина са високи, лекарствата като алопуринол и фебуксостат могат да бъдат предписани за намаляване на тяхната концентрация в организма.

2. Промени в начина на Живот и Физическа Активност:

 • Редовна Тренировка: Физическата активност е от съществено значение за управлението на подаграта. Редовната тренировка помага за поддържане на здравословно тегло, което е важно, тъй като излишното тегло увеличава риска от пристъпи. Препоръчителни са умерени упражнения, като ходене, плуване или кардио тренировки.
 • Избягване на Загуба на Тегло с Бързи Диети: Дългосрочното и здравословно отслабване с помощта на балансирана диета и физическа активност е предпочитано пред бързите и радикални диети, които могат да предизвикат пристъпи на подагра.

3. Диета при Подагра:

 • Ограничение на Пурини: Храните, богати на пурини, като червено месо, дреболии и морски дарове, могат да насърчат образуването на пикочна киселина. Ограничаването на консумацията им може да помогне за контролиране на нивата на пикочна киселина.
 • Повишаване на Консумацията на Вода: Пиенето на достатъчно вода помага за разтваряне на пикочната киселина и нейното ефикасно изхвърляне от организма.
 • Включване на Здравословни Храни: Добавянето на зеленчуци, цитрусови плодове, цели зърна и нискомаслени млечни продукти в диетата може да подпомогне поддържането на здравословно тегло и предотвратяването на пристъпите.
 • Избягване на Алкохол и Газирани Напитки: Алкохолните напитки, особено бира, и газираните напитки се свързват с увеличен риск от подагра и може да бъдат избегнати или консумирани с умереност.

Ефективното лечение и управление на подаграта изисква съчетание от промени в начина на живот. Здравословната диета, физическата активност и избягването на фактори, които могат да предизвикат пристъпи, са ключови за поддържане на контрол върху това хронично заболяване и подобряване на качеството на живот. За хората с подагра е много важно да работят съвместно със здравен специалист, за да създадат индивидуален план за управление, отговарящ на техните индивидуални нужди и условия.

Подготвихме тази статия за Вас и се ще се радваме да сме отговорили на въпросите Ви.

Гергана Иванова от екипа на
Naturalno.net

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси