Недостигът на  слънчева светлина  повишава рискът  от рак, откриват  учените

Недостигът на слънчева светлина повишава рискът от рак, откриват учените

Недостигът на слънчева светлина повишава рискът от рак, откриват учените

Витамин D е много важен витамин, който трябва да синтезира в организма чрез излагане на слънчевите лъчи. Ето защо е известен и като „витамина на слънчевата светлина“. Тъй като прекарваме все повече време на закрито, много от нас не се излагат достатъчно време на слънце, за да позволим на организма ни да произведе необходимото количество витамин D. Освен това често, поради силното слънце, ние съзнателно се предпазваме с дрехи или кремове с висок слънцезащитен фактор, което допълнително намалява синтеза на витамин D.

Хората в северните страни като Великобритания се нуждаят от излагане в продължение на около 5 до 30 минути на слънчева светлина върху техните ръце, шията и главата си по няколко пъти на седмица, за да генерират достатъчно витамин D, но рядко получават достатъчно през зимата.

Ново проучване предполага, че получаването на недостатъчно слънчева светлина може да повиши рискът от развиване на рак и хората живеещи при по-мрачен климат, като например във Великобритания, би трябвало да обмислят възможността през зимата да приемат витамини (под формата на хранителни добавки). В Дания в продължение на почти 40 години изследователи проследили 96 000 човека, на които редовно взимали кръвни проби и наблюдавали техния начин на живот и хранене. Вероятността да развият рак била 40% по-висока при хората с ниски нива на витамин D – витамин, произвеждан в кожата чрез слънчева светлина и здравословно хранене.

Повечето хора получават 1/5 от препоръчителните нива на витамин D от храната и 4/5 от слънчевата светлина. Хората в северните страни се нуждаят от 5 до 30 минути слънчева светлина върху кожата на ръцете, врата и главата по няколко пъти в седмицата. Но в месеците от октомври до март слънцето е прекалено ниско, за да осигури достатъчно светлина, поради което не може да се стартира производството на витамин D в кожата.

Изследователи от Университетската болница в Копенхаген заявяват, че е по- важно през зимата да се храним добре и дори да приемаме хранителни добавки. Проф. Бьорг Нордестгаард, Главен лекар в Университетската болница в Копенхаген, казва: “Нашето изследване демонстрира, че ниските нива на витамин D водят до по-висока смъртност, но най-добрият начин за повишаване нивото на витамин D сред населението остава неясен. Все още не сме установили количеството витамин D, което да бъде добавено, както и как и кога ще е най- ефективно: Трябва ли да си набавяме витамин D от слънцето, чрез храната или като добавки? И трябва ли да бъде добавен по време на ембрионалното развитие чрез майката, по време на детството или когато сме достигнали вече зрелостта?”

Продукти на АкваСорс съдържащи витамин Д:

Органичен витамин D

ОРГАНИЧЕН ВИТАМИН D

Изложени на риск от недостиг на витамин D са:

• Бременни и кърмещи жени.
• Бебета и малки деца на възраст под пет години.
• Хора на и над 65-годишна възраст.
• Хора, които не се излагат на достатъчно слънчева светлина или пък такива, които прекарват повече време в затворени пространства.
• Хора от африкански, афро-карибски и южно-азиатски произход и такива с по-тъмен цвят на кожата.

Здравни твърдения, одобрени от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ):

Калцият и витамин D подпомагат поддържането на нормални кости и зъби, а също и мускулната функция.

Витамин D също така подпомага поддържането на имунната система.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси