МАКА (MACA) - СУПEРХРАНА

МАКА (MACA) – СУПEРХРАНА

МАКАТА – най-добрият антидепресант, афродизиак и хормонозаместител

Известният с ценните си качества природен афродизиак, който някои наричат “един от последните посеви на инките”, е от семейството на репичките и е родственик на китайското зеле, рапицата и горчицата. Расте между 3500 и 4500 м надморска височина под жестокoто въздействие на слънце, студ и вятър по високите плата в Андите, което го превръща в най-високорастящата храна и лечебен продукт на планетата. Мака е едно от само четирите растения, които се раждат и развиват в суровите условия на Андите.

Свойства на маката според андинската традиция

Дава енергия, витализира и регулира. Затова се е използвала от воините на инките, за да повиши физическата им сила преди битка. Тя помага и срещу безсъние, а при жените регулира менструацията и намалява симптомите на менопаузата. Препоръчва се и при недохранване, възстановяване след болест, отслабване на паметта, изтощение и умствена умора.

Подобрява фертилността. Това е основното качество, приписвано на мака от инките преди пристигането на испанците.  Сега вече е установено, че това се дължи на високата концентрация на белтъчини и жизненоважни вещества.

Афродизиак. Може би второто по важност качество на маката, имащо съществена роля като средство за преодоляване на фригидността.

Благоприятният ефект се изразява в:

 • емоционална уравновесеност;
 • за подобряване на паметта, бистър ум;
 • увеличава се вагиналното овлажняване;
 • увеличава либидото;
 • придава младежки вид на кожата;
 • дава енергия;
 • срещу артрит;
 • при респираторни заболявания;
 • имуностимулант;
 • срещу анемия;
 • туберкулоза;
 • менструални смущения и симптоми, свързани с менопаузата;
 • при рак на стомаха;
 • безплодие и сексуални нарушения;
 • срещу синдрома на хроничната умора;
 • намалява горещите вълни и нощното изпотяване по време на менопауза.

Състав и механизми на действие

В маката се съдържат 20 различни аминокиселини, между които значителни количества аргинин (спомага за пороизводството на азотен окис, който се бори с импотентността при мъжете),серин, хистидин, аспартова киселина, глутамова киселина, глицин, валин, тирозин и треонинбелтъчини, фитовещества стероли, влакнини, витамини В1, В2, В12, С и Еминералии микроминерали – калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, мед, цинк, желязо (в количества по-големи, отколкото в картофите). Заради ценните си качества маката е известна и с названието “перуански женшен”. Много от съставките на мака имат ефект върху централната нервна система, без да влияе върху кръвните равнища на хормоните, поради което се предполага, че билката въздейства върху техните рецептори. Мака е адаптогенна билка. Това означава, че нейното действие в тялото е в съответствие с потребностите, възрастта и пола на приемащите я.

Мака за мъже

Употребява се за енергия, издържливост, подобряване на спортната форма, срещу импотентност, за стимулиране на фертилитета, като афродизиак, срещу еректилна дисфункция и мъжка менопауза. За много мъже, които ценят природосъобразния начин на живот, маката е безвредната алтернатива на виагра. Тя действа посредством подпомагане на оптималната функция на хипоталамуса и хипофизата, с което подобрява и действието на всички ендокринни жлези. Въздейства пряко и върху надбъбречните жлези, придавайки усещане за повече енергия и жизненост,стимулира щитовидната жлеза и панкреаса.

В перуанските Анди, мъжете остават в добра физическа форма и жизнеспособност доста след навършване на 80 години. Те рядко страдат от сърдечни болести и рак на простатата в сравнение с другите съвременни мъже. Най-новите изследвания върху мака потвърждават нейното широкоспектърно тонизиращо действие при състояния на изтощение и свързана със стреса нарушена социална функция. За разлика от изкуствените стимуланти, мака не съдържа хормони. Мъжете съобщават за увеличена жизненост много скоро след започване на употребата й, а пълният ефект се постига до няколко седмици.

Мака за жени

В Перу момичетата започват да я вземат още от 3-годишна възраст, за да може да пораснат плодовити и в добро хормонално здраве. Благодарение на това те остават фертилни до късните години от живота си, менопаузата при тях не е придружена с неприятни симптоми като вагинална сухота, горещи вълни и проблеми с паметта. Маката регулира функцията на яйчниците, както и онази на жлезите с вътрешна секреция – хипофиза, надбъбречна жлеза и панкреас. От голямо значение е фактът, че за разлика от други средства срещу проблемите на менопаузата, мака не е хормон. Мака действа подмладяващо и обновяващо върху жлезите с вътрешна секреция. Стимулира хипофизно-хипоталамусната, което води до увеличаване на производството на собствен хормон. При стимулиране на хиповизата се произвежда собствен хормон от тестисите, яйчниците, щитовидната жлеза,… и така се избягва негативните реакция при лечение с изкуствен естроген и прогестерон.

Съществуват множество растения, които съдържат много слаби хормони (фитоестрогени) – за разлика от тях, маката позволява на телата ни да произвеждат наши собствени хормони. Най-добрият източник на прогестерон и естроген е нашето собствено тяло. Това е още една от милионите причини да използвате безвредни и наистина натурални продукти като мака, които подобряват собствените способности да произвеждат естествени хормони. Мака е коренът на перуанско растения, което е използвано още от времето на Инките. Има доказателства, че техните царе са я ползвали в древността.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси