Коластра

Коластра – какво представлява?

Коластра е първото майчино мляко, произвеждано от всички бозайници непосредствено след раждането на техните малки. Това е първата храна, която приема новороденото, осигуряваща всичко необходимо за неговия растеж и имунитет.

Коластрата съдържа вещества, предназначени от природата да осигурят способността на тялото да се справя с нашествието на микроорганизмите и токсините от околната среда.

Тя съдържа имуноглобулини, лактоферин, растежни фактори, антитела, богати на пролин пептиди, витамини, минерали, ензими, аминокиселини.

Водещият специалист по медицинска антропология и автор на повече от петдесет книги д-р Джон Хайнерман казва, че ако природата не беше създала коластрата, щяхме да сме изчезнали.

По какво коластрата се различава от млякото?

Коластрата не е мляко. Тя е концентрат от хранителни вещества, които поддържат имунитета. Коластрата е с много по-високо съдържание на протеини, витамини и минерали и с по-ниско съдържание на лактоза.

Коластра

Защо майките-бозайници произвеждат коластра? 

През своя живот майката е влизала в контакт с различни организми от околната среда. Срещу тях имунната й система е произвела антитела. Хората и приматите предават около половината от необходимия имунитет на своите малки още по време на вътреутробното им развитие. Новородените на други бозайници, като крави, коне, овце и кози, трябва да изчакат първото си хранене с коластра, за да получат този невероятен подарък.

Без коластра бозайниците (с изключение на групата на приматите) нямат особено голям шанс да живеят повече от 24 часа. Те се раждат без имунна система. Изложени са на влиянието на различни патогени веднага щом напуснат сигурността на майчината утроба. Именно поради това коластрата от крави е много по-концентриран източник на полезни вещества от човешката.

Коластра и кърменето

Нашите бебета получават половината си имунитет от своите майки още по време на вътреутробното си развитие. Затова хората ще оцелеят и без коластра. Ако не получат следващата „порция“ чрез кърменето, имунитетът и здравето на червата им често страдат. Понякога това се проявява десетилетия по-късно. За щастие коластрата ще ни бъде от полза на всяка възраст.

Кърмене и Коластра

Роля на коластра

Коластра играе значителна роля през първите няколко дни от живота на новороденото. Тънките черва на бебетата са изключително пропускливи, естествено състояние, известно като „пропускливи черва“. Тази повишена пропускливост позволява имуноглобулините да преминават по-лесно в кръвта. Майчината коластра затваря тези дупки след два-три дни кърмене.
Ако бебетата не бъдат кърмени постоянно през първите две години, дупките може да се отворят отново. (Дори бебетата да са кърмени достатъчно, определени фактори в начина на живот могат да доведат до здравословни проблеми по всяко време. Такива са консумация на пшеничен глутен, прекаляване с алкохола, прекомерен стрес и някои лекарства )

Защо зрелият човек се нуждае от коластра? 

След пубертета в тялото се стартира процеса на стареене с постепенното намаляване производството на имунни и растежни фактори.

Коластрата спомага за увеличеното производство на хрущял и колаген. Също така и за омекотяване сътресението върху ставите, за да се движим по-свободно и с по-малък дискомфорт. През 2012 година отборите, които Австралия изпрати на Олимписйките игри в Лондон, я използваха. Постигайки едни от най-големите си успехи в своята история.

Изследвания и проучвания за Коластра

Няколко изследвания хвърлят светлина върху начина, по който коластрата допринася за регенериране на увредената ставна тъкан. Ускорява времето за възстановяване на бегачи и велосипедисти. Те са спортистите, при които се наблюдава най-голямо износване и травми на колената. Явяващите се на състезания културисти, националните отбори по ръгби и манекените. Те също използват коластра, за да се поддържат слаби и в добра форма.

AquaSource Коластра Колактив 3 съдържа не само тази невероятна коластра, но и допълнително лактоферин и ацидофилус.

Какво е лактоферин? 

Лактоферин е широкоспектърен имуномодулатор, защитаващ от различни вируси, бактерии, гъбички и амебни паразити. Същевременно подпомага растежа на благотворни бактерии като Lactobacilli и Bifidobacteria в стомашно-чревния тракт. Силният афинитет с желязото е ключът към разбиране полезните свойства на лактоферина. Тъй като се свързва с лекота с желязото. Той увеличава усвояването му от тялото (бионаличност на желязото) и така допринася за предпазване от железен дефицит.

Лактоферин в Коластра

Ацидофилус

Като милиардите други благотворни микроорганизми в човешкия храносмилателен тракт, L. acidophilus помага за усвояването на храната. Произвежда витамин К, произвежда лактоза за разграждането на захарта в млякото. Също усилва имунната реакция и участва в поддържането на здрав микробиом.

AquaSource коластрата се добива от югозападната част на САЩ, в модерни преработвателни съоръжения. Създадени специално от инженер-технолози по млекопреработка с единствената цел – производство на най-висококачествена коластра. Събраната и преработена коластра се подлага на флаш-пастьоризация в продължение на 15 секунди. При температура 72ºС и накрая се изсушава чрез индиректна топлина. Благодарение на този процес хранителните й качества се запазват максимално.

Всеки може да има полза от AquaSource Коластра Колактив3.

AquaSource КолАктив3 е превъзходно допълнение към храната на всички, водещи активен живот. Включително спортисти, както и други хора с много динамичен начин на живот.

Как ни помага Коластра?

Укрепва имунната система, увеличавайки защитните сили на организма срещу вируси
Намалява възпаленията и инфекциите, като облекчава симптомите и болката
Облекчава кожните раздразнения и помага за възстановяването на епидермиса
Намалява чувствителността към алергени от всякакво естество
Стимулира метаболизма за успешна борба с наднорменото тегло
Поддържа мускулите в добро здраве
Забавя процесите на стареене в целия организъмКакво представлява коластра

Как да си набавим коластра?

Благодарение на съвременните технологии за добиване на екстракти коластрата отдавна не е храна само за бебетата. Днес тя се предлага самостоятелно под формата на хранителни добавки и намира приложение в десетки продукти, насочени към грижата за здравето и красотата. Извлича се от коластрата на кравите, тъй като тя е най-близка до човешката, и се влага във всякакъв медицинска и дермо-козметика. Можете да я приемате с течен разтвор или под формата на капсули, да я нанасяте върху косата и кожата с кремове и лосиони, които я съдържат, както и да ползвате маски, гелове, флуиди и угвенти.  

Предлага се също и самостоятелно на капсули за пиене, под формата на хранителна добавка.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси