алергии

Алергии

Алергии и връзката с пропускливите черва

Алергиите са прекомерни реакции на имунната система на организма към външни вещества, известни като алергени. Тези алергени могат да бъдат разнообразни, включващи храни, плесени, прах, лекарствени вещества и много други. Когато имунната система на човека с алергия се сблъсква с алерген, тя реагира, като произвежда антитела наречени имуноглобулини тип E (IgE). Това започва верига от реакции, които в крайна сметка довеждат до алергични симптоми като:

  • раздразнена храносмилателна система: газове, подуване на корема, диария;
  • хормонален дисбаланс – включително и с явни признаци като поликистоза или тежък предменструален синдром;
  • кожни проблеми: акне, обриви, екзема, розацея;
  • по-тежки проявления на сезонни алергии;
  • хронична умора;
  • чувствителност към храна или проява на хранителна алергия.

Свързаност между алергии и пропускливи черва: Пропускливите черва, научно наречени “Синдром на пропускливи черва” или “интестинална пропускливост”, се отнасят до състояние, при което стените на червата стават по-пропускливи, позволявайки на токсини, непълно разградени храни и алергени да преминават в кръвоносната система. Това може да предизвика прекомерни имунни реакции, включително алергични реакции и артритни състояния. Някои изследвания подсказват, че наличието на пропускливи черва може да увеличи риска от развиване на алергии и други автоимунни състояния.

Пробиотици – балансиране на червата при алергии

Пробиотиците са “добри” микроорганизми, които помагат за поддържането на баланса на микробната популация в червата. Конкретни видове пробиотици като Бифидус и Ацидофилус са известни със своите положителни ефекти върху здравето на червата. Бифидус поддържа здравето на дебелото черво, докато Ацидофилус подобрява функциите на тънките черва. Тези пробиотици могат да помогнат за укрепването на стени на червата и намаляването на възпалението, свързвано с пропускливостта на червата.

Есенциални мастни киселини: Есенциалните мастни киселини, като Омега-3, Омега-6 и Омега-9, имат важна роля за здравето на червата и имунната система. Те помагат за укрепването на клетъчните мембрани и намаляване на възпалителните процеси в организма. Омега-3 мастните киселини, например, се свързват с намаляването на алергични реакции и подобряване на имунната система.

Антиоксиданти и детоксикация

Антиоксидантите са вещества, които помагат на организма да се защитава от свободните радикали и оксидативния стрес, които могат да повлияят на здравето на червата и имунната система. Пикногенолът, извлечен от кората на някои дървета, и водораслите Афа са известни антиоксиданти. Тези вещества могат да помогнат за намаляването на възпаленията и подобряването на здравето на червата.

Взаимната връзка между алергиите и пропускливите черва е сложна и все още се изучава. Въпреки това, наличието на здрави черва, подкрепени от пробиотици, есенциални мастни киселини и антиоксиданти, може да играе роля в намаляването на риска от алергични реакции и подобряването на общото здравословно състояние. Все пак, преди да започнете нов режим на хранене или хранителни добавки, е важно да се консултирате с медицински специалист.

Прочетете още Водорасли Афа

Още любопитни теми като Здрави деца

Leave a Comment

Начало
Акаунт
Количка
Търси