хранене при деца с аутизъм

Аутизъм – Хранене при деца

Аутизъм

Здравейте скъпи приятели на Naturalno. В последно време се случва така, че за съжаление, все по-често с нас се свързват родители на деца с Аутизъм. За нас е много важно да бъдем актуални и да Ви даваме максимално полезна и актуална информация. Именно, за това през последната година Гергана Иванова, която е част от екипа ни от самото създаване на сайта и повечето от Вас познават разшири познанията си. За да бъдем в крак с последните новости Гергана, се дипломира като Нутрициолог към London’s College of Practical Homeopathy, акредитиран от BAC (British Association Council) и е на Ваше разположение за консултации.
Днес темата ни е Хранене при деца с Аутизъм. Разбирайки, че всеки случай е различен и говорейки за деца от Аутистичния спектър, ние разбираме, че всеки случай е много индивидуален.

Проблема започва да зачестява, говори с, че вече над 10% от децата проявяват някакъв вид симптоми. Интересното е, че в най-развитите държави като САЩ процента е най-висок, а в други, не толкова развити държави, почти няма такива случаи. Това естествено ни кара да се замислим в посока, че начина на живот, храната, замърсяването и всичко заобикалящо ни вероятно има връзка.

Дете с аутизъм

Днес ще обърнем по-голямо внимание на храненето

На първо място е важно да кажем, че храненето има много силна връзка с нашето здраве, а когато говорим за деца с Аутизъм, храната е от още по-голямо значение. Съответно храната може да даде положителен или отрицателен ефект върху развитието на детето. 

Как помагат пробиотиците

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА

Тук обаче е много важно да направим едно уточнение. Има разлика от това какво ще изядем, до това какво ще усвоим. Разликата тук много често е състоянието на храносмилателната система. Ако тя не е в добър баланс, много е вероятно да не успеем да усвоим ценни хранителни вещества, които се съдържат в храната. За жалост се оказва, че дори да успеем да си набавим добра, свежа, до колкото е възможно в днешно време, разбира се, чиста и пълноценна храна, тя може да остане необработена от организма. 

Много често при децата с Аутизъм, лекарите назначават изследване на червата. И за жалост в повечето случаи се доказва, че има проблем. Добрата новина е че има какво да направим. В тази посока ни помагат пробиотиците като Бифидус и Ацидофилус, както и храносмилателните ензими, които подобряват разграждането и усвояването на храната. Подкрепата към храносмилателната система вероятно е първата и най-важна стъпка в подкрепата на здравето на всеки един човек. 

Все повече се говори, за важността на имунната система, имунната система на човек е 70-80 % в червата. За децата с Аутизъм е много важно да бъдат здрави. За тях боледуването е свързан с допълнителен стрес, дискомфорт и пропускане на така важните терапии

ДЕТОКСИКАЦИЯ

На второ място е подпомагането на детоксикацията на организма. В изследванията, които лекарите назначават на децата с Аутизъм се изследват и натоварването с тежки метали, което е много логично. Ако една система е замърсена, тя функционира много по-трудно и неефктивно. В тази посока има какво да се направи. Има много натурални средства, които подкрепят детоксикацията, функцията на черния дроб и изчистването на организма като:

  • Млечен трън  силимарин билка, която стимулира изхвърлянето на натрупаните в черния дроб отпадни вещества
  • L-глутатион – важната аминокиселина – Молекула, която се състои от три аминокиселини – глутамин, глицин и цистеин. Произвежда се от черния дроб и нервните клетки в централната нервна система. Като един от най-важните ендогенни антиоксиданти, играе решаваща роля за здравето на чернодробните клетки, защитата срещу оксидативния стрес и поддържането на имунния отговор.
  • N-ацетил цистеин – подпомага предпазването от окисляване и свързване на тежките метали, особено на живака, както и ефективното отстраняване на тези отрови
  • Пикногенол – Пикногенолът е един от най-мощните антиоксиданти. Има силно изразени противовъзпалителни, антиоксидантни и имуностимулиращи ефекти, и се отличава с широкоспектърното си действие. Над 340 научни публикации потвърждават клиничната ефикасност на пикногенола по отношение на сърцето, когнитивната функция, ставите и кожата.

Важно е да се знае, че за да направим детокс на организма е много важно преди това, да сме се погрижили за храносмилателната система да работи правилно и да извежда преработените вещества извън тялото, защото в противен случай съществува риск, токсините да не могат да се изхвърлят от нея, и да се върнат отново в тялото.

След като сме се погрижили за правилната функция на храносмилателната система, подкрепили сме детоксикацията и сме изчистили организма е подходящия момент да заложим на клетъчно хранене на организма.

Храненето

КЛЕТЪЧНО ХРАНЕНЕ ПРИ ДЕЦА АУТИЗЪМ

Колко е важно да нахраним тялото си на клетъчно ниво? МНОГО! Не случайно Хипократ е казал:

“Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!” 

Добрата новина е, че при децата много лесно и бързо се повлияват всички процеси. 

Основния фокус при Аутизма е подкрепата на функцията нервната система и мозъка. Тя зависи от витамини, минерали, аминокиселини, есенциални мастни киселини и други хранителни вещества. Те са много важни за невротрансмитерите и когнитивната функция. Важно е храната, която приема детето да не съдържа прекомерно количество захар, както и други излишни вредни вещества и токсини, защото при тях функцията за детоксикация така или иначе е нарушена.

За жалост много често децата с аутизъм се хранят доста ограничено, което допълнително нарушава пълноценното клетъчно хранене.

Именно за това е добра идея да се разгледат суперхраните като ежедневна подкрепа на храненето при деца с Аутизъм

СУПЕРХРАНИ

ВОДОРАСЛИ АФА подкрепа на храненето при деца с Аутизъм

Суперхрани при Аутизъм

Суперхрани като Водораслите АФА– Един от най-пълноценните и ефикасни природни хранителни източници.Осигуряват широк спектър хранителни елементи, включително витамини, минерали, антиоксиданти, протеин, аминокиселини, мастни киселини и невропептиди. Допринасят за намаляване на чувството за отпадналост и умора.

Оказват благоприятно въздействие върху нервната система. Благоприятстват работата на имунната система. Подпомагат функцията на умствената дейност.

Освобождават допълнителна енергия в тялото. Подпомагат нормалните когнитивни функции, важни за паметта и възприятията.

Здравни твърдения, одобрени от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ):

Витамините В12, В5 и С допринасят за намаляване на чувството за отпадналост и умора.

Витамините В12 и С допринасят за нормалната функция на нервната и имунната системи.

Витамин В5 допринася за нормалната умствена дейност.

Витамин С – за нормалното образуване на колаген за кожата и за освобождаване на енергия в тялото.

Витамин Е – за предпазване на клетките от оксидативен стрес 

Желязото допринася за нормалната когнитивна функция.

Есенциални Мастни Киселини – Омега 3, 6, 9 за подкрепа на храненето при деца с Аутизъм

Есенциални мастни Киселини при Аутизъм

Съчетанието на различни масла осигурява висококачествени есенциални мазнини

Полиненаситените мастни киселини са важни за поддържането на здраво сърце, стави, кости и много други телесни функции, включително и добър метаболизъм. Съвременният живот не винаги ни позволява чрез храната да си осигурим това, от което се нуждаем.

Тялото се нуждае от набор есенциални мастни киселини. Когато се използва думата „есенциални” при описанието на мастните киселини, аминокиселините или други хранителни вещества, това означава, че те не могат да бъдат произведени от организма, а трябва да се осигурят чрез храната.

Мастните киселини подпомагат организма за: Хормоналния баланс, Метаболизма на холестерола, Здравето на сърцето, Здравето на ставите, Здрава кожа, Мозъка и нервната система, Суперхраната Коластра 

КОЛАСТРА подкрепа на храненето при деца с Аутизъм

Коластрата е „първото мляко“, произведено от майката, богато на допълнителни хранителни вещества и антиоксиданти. Коластра от крави, която съдържа между 10 и 20 пъти повече хранителни фактори и антитела от човешката. Много добър вариант за подкрепа на имунната система.

Витамин Ц от органичен източник

Витамин C

Много важен витамин, който не се синтезира в човешкото тяло и трябва да се набавя отвън, обикновено чрез храната. Имайки предвид, че разнообразното хранене понякога е затруднено при деца с Аутизъм, добър вариант е да подкрепим организма на детето.

Витамин С допринася за намаляване на чувството за отпадналост и умора, за нормалното освобождаване на енергия в тялото, нормалната функция на нервната и имунната системи, допринася за предпазване на клетките от оксидативен стрес.

Надяваме се статията да Ви е била полезна и интересна. Знаем колко е трудно и натовращо да си родител на дете с Аутизъм и бихме искали да Ви спестим време и усилия, не се колебайте да се свържете с нас на Телефон: 0988850787

Можете да разчитате и на нашият Нутрициолог Гергана Иванова, запишете си час за Безплатна консултация от тук https://www.naturalno.net/bezplatna-konsultaciq/

Още информация за здравето на децата:https://www.gergana.eu/zdravi-deca/

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси