Спирулина – пълноценна храна от природата

Как се сушат водораслите АФА на АкваСорс?Зелена Енергия отдавна е един от най-популярните продукти на AquaSource. Той съчетава равни количества от емблематичния за AquaSource продукт – Афанизоменон флос-акве – водорасли от езерото Кламат, хавайска спирулина и органична люцерна (алфалфа). Зелена Енергия често се използва по време на бременност и е полезен при обикновена настинка.

Доста пъти сме писали за водораслите от езерото Кламат в други бюлетини и отново ще пишем, но днес се концентрираме главно върху спирулината и по-малко върху органичната алфалфа.

Алфалфата е известна с дългите си корени, които събират минерали, аминокиселини и други хранителни вещества от почвата – хранителни вещества като витамини A, D, E и K, каротини и минерали като калий, калций и магнезий, и, разбира се, хлорофил. Също кумарини, изофлавоноиди, както и различни други важни хранителни вещества.

Името й произлиза от “Ал-фак-фака”, което на арабски означава “баща на всички храни“. Това говори достатъчно!

Хавайската спирулина се обработва естествено и се отглежда в перфектния климат на Хавай. Тя се изследва за чистота, което гарантира високо качество и хранителни свойства.

Три капсули Зелена Енергия на AquaSource осигуряват:
Органична люцерна – минимум 300 mg
Афанизоменон флос-акве (водорасли от езерото Кламат) – 300 mg
Хавайска спирулина – 300 mg
Капсула: емулгатор – желатин

Зелена енергияИ трите съставки на Зелена Енергия съдържат хлорофил. Той се открива във всички зелени растения и водорасли. Термичната обработка на зеленчуците разрушава хлорофила, поради което приема на Зелена Енергия е толкова полезен. Нашите AquaSource водорасли никога не са излагани на високи температури, за разлика от повечето други процеси на сушене при други фирми. Патентованият процес на сушене BioActive Dehydration® на AquaSource осигурява запазването на хранителните свойства в най-голяма степен.)най-голяма степен.)

Какво е Хлорофилът?

Хлорофилът е зеленият пигмент, който придава зеления цвят на листата, водораслите и зеленчуците. Хлорофилът абсорбира слънчевата светлина и я променя в енергия чрез процеса, наречен фотосинтеза. На молекулярно ниво, хлорофилът е почти идентичен с хемоглобина – носителят на кислород в кръвта ни. Ето защо някои хора го наричат “кръвта” на растенията. Единствената разлика между хемоглобина и хлорофила е, че хемоглобинът има желязо в центъра на молекулата, докато в центъра на хлорофила има магнезий. Хлорофилът е чудесен оксигенатор в нашите тела.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…? Когато хлорофила в листата се разпада през есента, зеленият цвят избледнява и се заменя с оранжеви и червени каротеноиди.

Спирулина

Името й буквално означава “малка спирала”, тъй като клетките й образуват формата на малка навита пружина.

Спирулина е във фокуса на много задълбочени изследвания и привлече вниманието на международната общност. Наистина, през 1974 г., Световната здравна организация описа спирулина като “интересна храна поради множество причини – богата на желязо и протеини, която е в състояние да се приема от деца, без никакъв риск”, считайки я за “много подходяща храна.” (1)

През 2003 г. Организацията на Обединените нации създаде Междуправителствения Институт за употребата на микроводораслите спирулина срещу недохранването.(2)

През 2008 г., Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) към ООН публикува доклад, в който се призовават правителствата да направят повторна оценка на потенциала на спирулината, за да се отговори на нуждата от задоволяването на хранителните потребностите.

В края на 1980 и началото на 90-те години, НАСА и Европейската космическа агенция предложиха по време на дългосрочни космически мисии спирулина да се отглежда като една от основните храни.

В броя си от септември 2005 г., американското списание AARP съвсем заслужено нарича спирулина „Суперхрана № 1“.

Манна небесна

Спирулината е съществувала на земята от преди 3,6 милиарда години. Войните на древните ацтеки и маите са се хранили със спирулина като основна храна за изключително здраве, сила и издръжливост в битките. В продължение на хиляди години спирулина е част от основния хранителен режим на хората Kanembu в Чад, Африка. В Близкия Изток спирулината понякога е наричана “манна небесна”, тъй като често е намирана от древните евреи изсушена и набръчкана като вафла на скалистата земя в пустинята. Днес на оцелелите от авариите в атомните електроцентрали Чернобил и Фукушима, се дават спирулина и хлорела, за да се намалят щетите, нанесени от ядрена радиация и да се предпазят хората от допълнителна радиация.

Защо спирулина е природната почти „перфектна“ пълноценна храна?

spirulinaКакто бе споменато по-горе, спирулината е богат източник на хлорофил – пигментът, който прави растенията зелени, и е жизненоважен за процеса на хранене при растенията (фотосинтеза). Хлорофилът е един от най-мощните детоксикиращи вещества в природата.

Дълбоко под наситения синьо-зелен цвят на спирулината лежи дъга от пигменти, подпомагащи здравето, включително: зелен от хлорофила, син от фикоцианина и оранжев от каротиноидите – всички те събират и предават слънчевата енергия и така поддържат нашето здраве и нормален растеж. В действителност, спирулината е един от най-богатите източници на фито-пигменти като фикоцианин, бета- каротин, зеаксантин и други растителни пигменти. Една от най-богатите на бета-каротин храни, която може да съществува. Десетте смесени каротеноиди на спирулина включват оранжеви каротини, алфа, бета, гама, както и жълти ксантофили.

Тя също така съдържа GLA, важна омега-6 мастна киселина, в по-висока концентрация дори и от масло на вечерна иглика, а също и разнообразие от витамини, минерали и мощния антиоксидантен ензим супероксид дисмутаза (СОД).

Качеството на протеините в спирулина си съперничи с това на най-добрите източници на белтъчини. Това включва дори млякото, яйцата и говеждото месо. Тя дава 20 пъти повече протеини на единица площ от соята, 40 пъти повече от царевицата и над 200 пъти повече от говеждото месо

На база грам от теглото си, спирулината съдържа средно 60% протеини. Въпреки това трябва да имаме предвид дозирането, тъй като спирулина обикновено се използва в много по-малки нива, отколкото тези протеини. Това обикновено се счита за добавка, а не за “заместител на протеина“.

С всички тези хранителни бионалични вещества е лесно да се разбере защо Зелена Енергия продължава да бъде един от най-популярните продукти на AquaSource.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси