ревматоиден артрит

Ревматоиден Артрит

Ревматоиден артрит е хронично възпалително заболяване, което засяга ставите и може да се прояви и като системно възпаление в различни части на тялото. Те стават болезнени и се появяват отоци на  засегнатите от възпалението места. Това може да доведе до нарушаване на движението и функцията им. 

Връзката между Ревматоиден Артрит и Чревна Пропускливост:

Чревната пропускливост се отнася до състояние, при което стените на червата стават по-пропускливи от нормалното. Това означава, че необработена храна може да проникне в кръвоносната система и да предизвика възпаление и имунна реакция, както и алергии. Изследвания показват, че има връзка между Ревматоидния Артрит и Чревната Пропускливост, като се предполага, че възпалителните процеси в червата могат да влияят на развитието на Ревматоидния Артрит.

Алкализация 

Алкализацията на тялото се отнася до поддържането на баланс между киселините и основите в организма. Някои храни и начини на живот могат да увеличат киселинността в тялото, което може да насърчи възпалението и да влоши симптомите на Ревматоидния Артрит. Здравословният начин на живот, включително хранене с богати на антиоксиданти и хранителни вещества, е важен за поддържането на здраве и подпомагането на имунната система.

Есенциални Мастни Киселини и Ревматоидния Артрит

Включването на есенциални мастни киселини (ЕМК) в диетата може да играе важна роля в управлението на възпалението и симптомите на Ревматоидния Артрит.

Омега-3 Мастни Киселини:

Омега-3 мастните киселини, като еикозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), се намират в риба, ленени семена, чиа семена и някои други храни. Те са известни със своите противовъзпалителни свойства и могат да помогнат в борбата с възпалението, характерно за Ревматоидния Артрит.

 • Намаляване на Възпалението: Омега-3 мастните киселини имат способността да намаляват възпалението, като намаляват производството на простагландини, които усилват възпалението.
 • Подобряване на Смазването на Ставите. DHA, който се намира в мозъка и нервната система, може да помогне при увеличаването на смазването на ставите и подобряването на мобилността.

Омега-6 Мастни Киселини:

Омега-6 мастните киселини се срещат в масла от някои растения, като сусам, слънчоглед и кайсиеви ядки. Те също могат да бъдат полезни за управлението на Ревматоидния Артрит.

 • Баланс: Омега-6 киселините играят важна роля в балансирането на възпалителните процеси с Омега-3 киселините. Необходим е правилен баланс между тях, за да се увеличи противовъзпалителния ефект.
ревамтоиден артрит
възпаление на ставите

Омега-9 Мастни Киселини при Ревматоиден Артрит:

Омега-9 мастните киселини, намерени в маслото от маслини, авокадо и ядки, също могат да бъдат включени в хранителния режим за управление на Ревматоиден Артрит.

 • Подобряване на Съединителните Тъкани: Омега-9 киселините могат да помогнат при подобряването на съединителните тъкани и укрепването на ставите.

Как да включите ЕМК в диетата си:

За да включите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в диетата си, вземете предвид следните източници:

 • Омега-3: Риба ( сардели, скумрия), ленени семена, чиа семена, орехи.
 • Омега-6: Масла от растения (слънчогледово, кайсиеви ядки, сусамово), месо, яйца.

Борба с Възпалението и Оксидативния Стрес при Ревматоиден Артрит

Водорасли АФА:

Водораслите АФА (Aphanizomenon flos-aquae) са източник на различни антиоксиданти, включително бета-каротин и витамин C. Бета-каротинът е прекурсор на витамин A и работи като мощен антиоксидант, защитавайки тялото от оксидативния стрес. Водораслите АФА предоставят също така и витамин C, който е известен с антиоксидантните си свойства и способността си да подпомага имунната система.

Пикногенол:

Пикногенолът е антиоксидант, извлечен от кората на френския морски бор (Pinus pinaster). Този мощен антиоксидант е известен със способността си да намалява оксидативния стрес и възпалението в тялото. Пикногенолът също така може да помогне за подобряване на кръвообращението и здравето на съдовете.

Можете да видите и статията Антиоксидант – подпомага естествените възстановяващи механизми на тялото

Витамин C при Ревматоиден Артрит

Витамин C от естествени източници като макуй бери, акай бери и морски зърнастец може да бъде ценен добавка към хранителния ви режим при управлението на Ревматоиден Артрит. Тези храни не само подпомагат имунната система, но и предоставят мощни антиоксиданти, които могат да помогнат при намаляването на възпалението и оксидативния стрес.

 • Можете да консумирате свежи или да ги включите в смутита, овесена каша или салати. Също се предлагат и като добавки.

Антиоксидантите, като водораслите АФА, пикногенолът, и витамин C от натурални източници, играят важна роля в управлението на възпалението и оксидативния стрес при Ревматоидния Артрит. Включването на тези антиоксиданти в диетата може да помогне за намаляване на симптомите и подобряване на общото здраве.

Куркума и Черен Пипер:

Куркумата, съдържаща куркумин, е подправка с противовъзпалителни свойства, която може да помогне при управлението на възпалението при Ревматоиден Артрит. За да се увеличи бионаличността на куркумин в организма, често се съчетава с черен пипер, който съдържа пиперин, който подпомага усвояването на куркумин.

ревматоиден артрит

Как да си помогнем?

 • Детоксикация и зареждане на червата с добри бактерии. Детоксикацията може да помогне за премахването на токсините от организма, които могат да предизвикат или засилят възпалението. Заедно с детоксикацията е важно и поддържането на баланса на микробната флора в червата. Пробиотиците като Бифидус и Ацидофилус могат да помогнат да се възстанови баланса на флората в червата и да се подпомогне здравето на храносмилателния тракт.
 • Здравословно хранене. Избягвайте храни, богати на пурини и наситени мазнини, които могат да стимулират възпалението. Вместо това, включете в диетата си зеленчуци, плодове, пълнозърнеста храна,  храни богати на антиоксиданти като ягоди, броколи и спанак, дреби горки плодове и др.
 • Физическа активност. Умерени упражнения могат да помогне за подобряване на функцията на ставите и укрепване на мускулатурата около тях.
 • Управление на стреса. Стресът може да засили възпалението и симптомите на Ревматоиден Артрит Релаксационни техники като йога и медитация могат да бъдат полезни.

Ревматоидният артрит може да бъде управляван чрез подход към храненето, детоксикация. Грижата за храносмилателната система и подкрепа на чревната флора с Бифидус и Ацидофилус. Включване на хранителни съставки като омега-3 мастни киселини, водорасли АФА, куркума и черен пипер, могат да се окажат много подходящо решение. Тези подходи могат да помогнат в управлението на възпалението и подпомагането на здравето на ставите. Сътрудничеството с медицински специалист е важно за подходящото управление на Ревматоиден Артрит. Алкализирайте и поддържайте тялото си в хармония, за да подпомогнете борбата с възпалението и подобрите качеството на живот.

Можете да се възползвате и от Консултация с нашият Нутрициолог Гергана Иванова.

Какво е Нутрициология?

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси