Какво представлява коластра

Разлика между коластра и мляко

Коластрата – Жизненоважна и полезна за всички

Разлика между коластра и мляко?

Има ли разлика между коластра и мляко? Да, коластрата не е мляко. Тя представлява концентрация на хранителни вещества, които предават имунитет и предотвратяват появата на “пропускливи черва”, инициират и подпомагат растежа, потискат болката при родилния процес. Коластрата е с много по-богато съдържание на протеини, витамини и минерали, и е по-бедна на лактоза.

Защо има разлика между коластра и мляко? Какво представлява коластрата?

Коластрата е първото мляко или първата храна, която се

Разлика между коластра и мляко
Разлика между коластра и мляко

произвежда от майката при всички бозайници веднага след раждането на малките. Това е храната, необходима за растежа и имунитета на новороденото. Коластрата съдържа вещества, създадени от природата, и предоставя на тялото възможността да се противопоставя през целия живот на инвазията на микроорганизми и токсини от околната среда. Тя съдържа имуноглобулини, лактоферин, растежни фактори, антитела, богати на пролинпептиди, витамини, минерали, ензими и аминокиселини.
Д-р Джон Хайнерман – водещ медицински антрополог и автор на повече от петдесет книги, посветени на здравето и храненето, заявява, че без наличието на коластрата щяхме вече да сме изчезнали.

Защо всички женски бозайници произвеждат коластра?

kolastraПрез целия си живот майката е изложена на въздействието на различни организми в околната среда, за които имунната й система произвежда антитела. Хората и приматите предават около половината от необходимия имунитет към бебетата си, докато все още са в утробата. Други бозайници като крави, коне, овце и кози, не го правят – тяхното потомство трябва да изчака до производството на първата коластра, за да получи този невероятен подарък. Наистина, без коластра, бозайниците, които не са примати, имат много голям шанс да не оцелеят повече от 24 часа (отчетена е смъртност до 95%), тъй като се раждат без развита имунна система и са изложени на патогени веднага щом напуснат безопасността на родовия канал на майката. Ето защо, коластра от крави съдържа значително по- концентрирани вещества, отколкото коластрата на примати и хора.

Тъй като бебетата при хората са получили половината от имунитета си от своите майки още докато са в утробата, те няма да загинат без коластра, но ако не получат следващата “вноска” коластра чрез кърменето, то имунитетът и здравето на дебелото черво често ще бъдат компрометирани, което понякога се проявява като влошено здраве десетилетия по-късно. За щастие коластра ще ни е полезна във всяка възраст.

Пропускливи черва

Коластрата има значителна роля в първите няколко дни от живота на бебето. Всички бебета се раждат със супер-пропускливи тънки черва, което е естествено състояние, известно като “чревна пропускливост”, или “пропускливи черва”. Тази повишена пропускливост позволява имуноглобулините да преминават лесно в кръвния поток. Майчината коластра затваря тези дупки няколко дни след началото на кърменето.

Ако бебета не са кърмени през първите 2 години, дупките може да се отворят отново и да се развие синдромът „Пропускливи черва“. (Дори ако бебетата биват кърмени адекватно, специфични фактори в начина на живот, като например приема на пшеничен глутен, злоупотребата с алкохол, високи нива на стреса и някои лекарства също могат да предизвикат този синдром по всяко време). Това е много подробно изучавана тема от изследователи по цял свят. Просто потърсете в интернет “PubMed” термините “чревна пропускливост” и “синдром на пропускливите черва” и ще откриете 135,000 и 15,000 проучвания за тези две понятия. Също така ще намерите огромен брой доказателства, свързващи чревната пропускливост или синдрома на пропускливите черва с появата на повече от сто различни автоимунни заболявания.

Защо и възрастните се нуждаят от коластра?

След като пубертета вече е преминал, в тялото на възрастните започва процесът на стареене, изразяващ се в производство на по-малко имунни и растежни фактори, които помагат в борбата със заболяванията и възстановяването на увредената тъкан в организма.

Коластрата повишава производството на хрущял и колаген и подпомага омекотяването на ставните движения, така че да можем да се движим по- свободно и с по-малко болка. Олимпийският отбор на Австралия я използва за игрите през 2012 г., когато се представи по най-успешния начин в своята история. Няколко изследвания подчертават как тя спомага за възстановяването на увредени ставни тъкани и ускорява времето за възстановяване на спринтьори и колоездачи – спортистите, които имат най-много износване на коленете. Културисти, които участват по състезания, национални отбори по ръгби и модели също използват коластрата, за да се поддържат слаби и във форма.

Какво е Лактоферин?

Лактоферин е широкоспектърен имунен модулатор, който защитава организма от широк спектър вируси, болестотворни бактерии, гъбички и амебни паразити. Междувременно подпомага развитието на полезните бактерии в стомашно- чревния тракт, такива като Lactobacilli и Bifidobacteria. Високият афинитет към желязото е ключът към разбирането на полезните свойства на лактоферина. Тъй като се свързва лесно с желязото, той подобрява приема на желязо в организма (бионаличността на желязото) и така помага за предотвратяването на недостига на желязо.

Ацидофилус

Подобно на милиардите други полезни микроорганизми в храносмилателния тракт, Лактобацилус Ацидофилус подпомага смилането на храната, производството на витамин К и лактоза, която разгражда захарта в млякото, повишава имунния отговор и помага да се поддържа здравословна чревна микрофлора.

Коластрата е нетоксична и няма известни отрицателни взаимодействия с лекарства, храни или други добавки.

Продукти на АкваСорс Съдържащи Коластра

Коластра Колактив 3Коластра КолАктив 3 преминава през флашпастьоризация при 72оС в продължение на 15 секунди, и тестовете показват, че коластрата запазва своята биологична активност в целия този процес.

Хора, които за първи път консумират коластрата, могат да изпитат някои очистващи симптоми, имитиращи лека форма на грип (наречени Herxheimer-реакции) и могат да причинят временна лека диария или запек. Това е нормално и не е причина да се спре приема на коластра. Просто е необходимо да се намали дозата до минималното количество от една капсула на ден, докато тялото се приспособи, а след това да се увеличи дозата до постигането на оптимални резултати.

Начало
Акаунт
Количка
Търси