Как да се справим с последиците от стреса?

Как да се справим с последиците от стреса?

Научете как можете да се справите с последиците от стреса – умора, отпадналост, тревожност, депресия, артериална хипертония, инфаркт, инсулт, диабет тип 2, рак и др.

Знаете ли какво е стрес? Накратко, стресът е състояние на силно нервно напрежение, предизвикано от отрицателно физическо или емоционално въздействие.

Стресът е неразделна част от нашето ежедневие. Често работим прекалено много, притесняваме се за много неща, постоянно се сблъскваме с най-различни ситуации и непрекъснато е необходимо да вземаме решения, всяко от които е до някаква степен стресиращо. Стресът на практика не може да бъде избегнат и при определени обстоятелства може да доведе до нарушения в телесното и психичното ни състояние.

Вреден ли е стресът?

Знаете ли, че стресът е главният враг на здравето Ви? Според Световната здравна организация над 90% от всички заболявания са психосоматични, т.е. започват от психиката (стрес) и след това поразяват тялото. Първите симптоми са раздразнителност, напрегнатост, тревожност, потиснатост, импотентност… Уви, повечето от нас не знаят как да се справят със стреса и не признават, че имат проблеми, докато те не ги повалят. Искате ли да научите как въпреки стреса да съхраните здравето си и да се предпазите от болести? Прочетете тази информация!

Притесненията, страхът и тревожността са важни за нашето оцеляване, защото ни подготвят да се справяме с опасностите. Те водят до секретиране на хормона адреналин, който ни подготвя да се борим или да бягаме: сърцето започва да бие ускорено, артериалното налягане и кръвната захар се покачват, и пр.

Ако притесненията, страхът и тревожността продължават по-дълго, се стига до хроничен и вреден стрес, който лекарите наричатдистрес. Това е болестно състояние, а не адекватна приспособителна реакция.

Кои хора са изложени на риск?

 • Тип А – състезателни, амбициозни, работохолици, пренебрегващи симптомите на стреса;
 • Свръхемоционални – прекалено чувствителни, раними, но несподелящи проблемите си;
 • Семейно обременени – патологична среда и възпитание, провокиращо стрес;
 • Стресогенни събития – икономическа криза, уволнение, дългове, развод, нещастия;
 • Негативно мислене – например под влияние на лоши новини от вестници, телевизия и т.н.

Симптоми на хроничния стрес

 • Телесни – изтръпване, треперене, замайване, световъртеж, крампи на мускулите, зрителни смущения, присвиване и болки в стомаха и корема, затруднено дишане и болки в гърдите, чувство на умора, импотентност и др.;
 • Психологични – слаба концентрация, разсеяност, раздразнителност, тревожност, потиснатост, песимизъм, гняв, тъга, променливо настроение, капризност, плачливост и т.н.;
 • Поведенчески – злоупотреба с храни, алкохол и цигари, висене пред компютъра, избягване на проблемите, търсене на сигурност.

Последствията от хроничния стрес

Тревожността, страхът и депресията могат да провокират язва, гастрит, колит, бронхиална астма, болести на щитовидната жлеза, артрит, хипертония, нередовен мензис, хормонален дисбаланс, импотентност, чести вирусни инфекции, хронична умора и пр.

Ако не се вземат мерки, може да се стигне до пълен срив на защитния механизъм с тежки дегенеративни увреждания на всички органи и системи, инфаркт, инсулт, диабет тип 2, автоимунни заболявания, рак и др.

ПНЕИ системата и нейното укрепване

Научно доказано е, че психиката ни (П) посредством нервната система (Н) влияе на ендокринната (Е) и имунната (И) система. Ключови фактори в ПНЕИ са хипоталамусът и хипофизата, вегетативната нервна с-ма (симпатикус и парасимпатикус), жлезите с вътрешна секреция (щитовидна, надбъбречни, полови, панкреас), кръвотворният апарат, тимусът и др.

Влиянието на храната върху ПНЕИ системата

Ако стресът е започнал да ви превръща в мрачен работохолик без желание за секс, с отслабена памет и разклатени нерви, страдащ от разсеяност, нарушена концентрация на вниманието, сърцебиене, киселини и болки, може би е крайно време да обърнете внимание на храненето си и да спазвате някои препоръки.

 • Не пропускайте хранения: Закуска, обяд, вечеря и две хапвания към 10 и 16 ч. Приемайте малки порции храни с нисък гликемичен индекс, за стабилна кръвна захар и достатъчно енергия.
 • Закуска за шампиони: овесените ядки са богати на витамини В и Е, магнезий, фибри и бавни въглехидрати, които стабилизират енергията ни. Супер енергийна храна е още по-добра, защото е обогатена с десетки полезни съставки – опитайте я!
 • Витамини и минерали: важни са за доброто здраве. Ако не сте сигурни в качеството и чистотата на плодовете и зеленчуците, ориентирайте се към водораслите АФА и Спирулина. Има и специални формули с йонни минерали.
 • Повече магнезий: той стабилизира нервите, регулира кръвната захар и помага при стрес. Съдържа се в зелените храни (особено микроводораслите АФА), ядките (бадеми), семената (киноа) и зърнените храни (овес, ечемик).
 • Невропептидите (НП): серотонинът успокоява и предпазва от депресия, допаминът ни прави активни и работоспособни, а фенилетиламинът се нарича „молекулата на любовта”. Най-добър източник на тези вещества са водораслите АФА.

Суплементация и детоксикация

Сложно ли ви звучи? Просто е! Знаем, че околната среда е замърсена, а много храни (особено готвени и пакетирани) са непълноценни. Затова всички се нуждаем от средства за чистене на токсините и от хранителни добавки (суплементи).

Много добър вариант е продукта Зелена енергия. Той е необходим на всеки човек, подложен на стрес, тъй като чисти от токсини, радиация и тежки метали, набавя органични витамини и минерали, зарежда с енергия („слънце на капсули”) и укрепва имунитета (включително срещу вируси).

Вашата удобна анти-стрес програма

Водорасли АФА

Суперхрана №1 в света, еликсир за мозъка и храна за гении, те са идеалното средство против стреса. Подобряват умствената издръжливост и работоспособност, паметта, концентрацията, способността за учене. Подхранват, укрепват, балансират и хармонизират ПНЕИ-системата и особено хипоталамуса и хипофизата, които отговарят за цялостната регулация на организма. АкваСорс предлага най-качествените водорасли АФА с максимално запазена биологична ензимна активност, защото са сушени по най-щадящ метод (Биоактивна Дехидратация при физиологични температури до 41 градуса по Целзий).

Какво ще усетя, когато приемам АФА? Отначало нищо особено, освен горчив вкус и характерен мирис (ако не ги гълтате на капсули). След няколко приема обаче умът започва да работи по-добре, човек се чувства по-бодър, наспива се по-добре, умората, депресията и тревожността отстъпват и се появява усещане за благополучие и стабилност.

Супер Антиоксидант

С пикногенол, гинко билоба, зелен чай, червена боровинка и други съставки с укрепващо действие върху мозъка, очите, кръвоносните съдове и всички клетки на тялото. Предпазва от свободните радикали, които са основната причина за остаряването и много болести (в това число и рак). Свободните радикали се увеличават при стрес и натоварване, тютюнопушене, работа и живот в замърсена градска среда, радиация, летене със самолети и др.

Комплекс Мастни Киселини

Студено пресовани масла от 20 вида полезни ядки и семена, източник на Омега-3, Омега-6 и Омега-9 мастни киселини, жизнено важни за мозъка, съдовете, хормоналния баланс и всички клетки.

Коензим Q10 с хром

Наречен още „чудото за сърцето”, коензим Q10 помага на клетките да произвеждат енергия. Увеличава работоспособността, дава сили, удължава живота, нормализира кръвното налягане, увеличава мъжката потентност. Хромът регулира апетита и е полезен за хора, които искат да отслабнат, както и за предразположени и страдащи от диабет тип

Лайтън-Ъп

Вкусен протеинов шейк с водорасли АФА, L-карнитин, Q10, бадеми и киноа, обогатен с витамини, хром, йод и други минерали. Приготвя се за секунди, а Ви държи сити за часове. Лек обяд, след който се чувствате бодри и работоспособни, а и можете да свалите няколко килограма за месец без усилие. Идеален за обездвижени пълни хора, работещи предимно с ума си, например на компютър.

Коластра КолАктив 3

Тройна комбинация за здраве, младост и сили:

 • Коластрата осигурява антитела срещу 20 вида микроби, както и растежни фактори, които възстановяват и подмладяват всички тъкани;
 • Лактоферинът спира развитието на бактериите и помага за образуването на хемоглобин;
 • Ацидофилусът е много важен пробиотик, който повишава имунитета и предпазва от лошите последствия на стреса.


Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси