Пикногенол

Природата е успяла да създаде един наистина уникален продукт, който осигурява оптимално клетъчно хранене с подчертан антиоксидантен, регенеративен и широкоспектърен възстановителен ефект.

Нашата имунна система е нашата защита – над един трилион клетки са 24 часа на пост и бдително елиминират вируси, дрожди, бактерии, туморни клетки и токсини. А нашият организъм е в постоянна битка с непрестанното нашествие на “мълчаливи” микроби и непрекъснато мутиращи “свръхбактерии” в токсичната среда около нас.

За съжаление обаче, много често ние сме губещата страна. И въпреки че съвременните медицина и фармация са достигнали високо ниво на развитие, науката все още не познава достатъчно добре имунната система на човека.

Няма съмнение, че тогава би възникнал въпросът: “Какво можем да направим, за да повишим съпротивителните сили на нашия организъм?” А отговорът е абсолютно логичен – можем да се обърнем към природата и да променим коренно начина си на живот.

Известно е, че приемът на здравословна и разнообразна жива храна, състояща се от много плодове и зеленчуци, е от първостепенно значение. Тя съдържа много и различни антиоксиданти, които контролират “нашествието” на свободните радикали, които могат да доведат до сериозни последствия за организма.

А един хранителен режим, включващ богат набор от витамини, минералимикроелементи, есенциални мастни киселини и антиоксиданти, несъмнено подпомага вродената антиоксидантна защита на тялото.

Какво е Пикногенол?

Като вещество, пикногенолът е абсолютно естествена субстанция, открита през 16-ти век. Първите сведения за действието му са свързани с моряците от екипажа на капитан Жак Картие, които страдали от скорбут, а продължителното плаване ги заплашвало със сигурна смърт. По съвета на един лечител, те били излекувани с помощта на отвара от кората на местни дървета.

В днешно време Пикногенол (Pycnogenol®) е запазена марка на британската компания Horphag Research, Ltd.

Представлява продукт, който се добива от кора на Европейски крайбрежен бор, растящ в Югозападна Франция (Pinumaritime или Pinus pinaster) и се приготвя чрез патентован процес.

Екстракът от пиния съдържа комплекс от биологично активни субстанции, принадлежащи към групата на биофлавоноидите. От тази група са идентифицирани над 4 000 представители с добре изразени антиоксидантни свойства.

Химическият състав на пикногенола е добре изучен, той включва: 80-85% проантоцианиди, 5% от мономерите катехин и таксифолин, а остатъкът се разпределя между някои фенолни киселини (ферулинова и кафеинова) и вода.

Механизъм на действие

Основният механизъм на действие на пикногенола е чрез способността му да увеличава нивата на азотен оксид в кръвта.

От една страна повишаването на коцентрацията се получава чрез намаляване на конвертирането на азотен оксид до супероксид, което удължава полуживотът му.

От друга страна това се получава чрез директна стимулация на ензима Nitric Oxide Synthase (NOS).

Клинични проучвания

Пикногенолът намира място в десетки, дори стотици научни изследвания с най-различни цели.

Еректилна дисфункция

Едно от основните направления при изследването на пикногенола е при еректилната дисфунция.

Едно от изследванията е проведено при мъже с потвърдена органична еректилна дисфункция. 13

В продължение на един месец, мъжете са приемали 3 грама аргинил аспартат (дипептид съставен от 1,7 г аргинин и аспартат). След този месец към протокола са добавените съответно 40 и 120 мг пикногенол.

Резултатите са внушителни. При прием на чист аргинин, без допълнително пикногенол, едва 5% от мъжете са получавали нормална ерекция. При протокола с допълнително 40 мг пикногенол, този процент е 80%, а при 120 мг пикногенол – 92,5%.

Подобни резултати са наблюдавани при прием на хранителната добавка Prelox, която съдържа именно екстракт от кората на бор и л-аргинин аспартат. 14,15

Кръвообращение и вазорелаксация

При хора със заболяване на коронарната артерия, 200 мг Пикногенол дневно за 8 седмици, заедно със стандартна терапия, успява да подобри кръвообращението с 32%, докато при плацебо групата промяна не се наблюдава. 1

Подобен резултат се наблюдава и при доза от 100 мг дневно за период от 8 седмици при хора с високо кръвно налягане2, както и при 180 мг дневно при здрави хора. 3

Кръвосъсирване и тромбоза

Няколко изследвания отличават пикногенола като чудесена превантивна мярка срещу тромбоза. 

Това свойство на пикногенола се изследва при пушачи и непушачи, като завишеният риск от тромбоза при пушачите е многократно доказван.

Доза между 100 и 200 мг пикногенол има значителен положителен ефект и при двете групи хора. Ефективността му е сравнима с дозата от 500 мг аспирин, с разликата, че пикногенолът не носи рисковете от продължителен прием на аспирин.

Ставни проблеми

Няколко научни изследвания показват внушителни резултати при прием на пикногенол от хора с остеоартрит. 

Разпределена на 3 приема, дневната доза от 150 мг пикногенол приемана в период от 90 дни успява да намали силата на симптомите от заболяването.

Оплакванията за болка са намалели с 43%, за скованост – с 35% и 52% подобрение на движението.

Астма

Пикногенол показва сериозни резултати и при заболявания като астма. 

Няколко изследвания показват, че продължителният прием на дневна доза между 100 и 200 мг пикногенол значително намалява симптомите от заболяването. При голяма част от изследваните субекти необходимостта от прием на допълнителни медикаменти и инхалатори е намаляла значително.

Други

Пикногенолът намира място и в изследвания при редица други заболявания и проблеми, сред които са хиперактивност и дефицит на вниманието, кожни проблеми, лош липиднен профил, наднормено тегло, симптоми при менопауза и други, но при тях данните все още са противоречиви.

Препоръчителни дози и начин на употреба

Точната дозировка между различните изследвания варира, но оптималната такава е от порядъка на 100 до 200 мг дневно.

Дневната доза може да бъде разпределена на няколко приема през деня или приета наведнъж.

Приемът по време на хранене е препоръчителен, но не и задължителен.

Странични ефекти и противопоказания

Екстрактът от борова кора не показва никакви странични ефекти в изследваните дози до 300 мг дневно в продължение на 3 месеца.

Безопасността на по-високи дози все още не е ясна.

В заключение

Пикногенолът е един изключително силен антиоксидант и като такъв, той може да е от полза за превенцията и профилактиката на различни здравословни проблеми.

Екстрактът се отличава със сериозен потенциал и в определени ситуации си струва да бъде опитан като натурална и безвредна алтернатива на съвременната медицина.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси