Менопауза (климакс, климактериум)

Менопауза (климакс, климактериум)

Доц. д-р Ивона Даскалова, началник клиника по ендокринология към Военно-медицинска академия. Има четири специалности „Вътрешни болести“, „Ендокринология и метаболитни заболявания“, „Клинична фармакология и терапия” и „Здравен мениджмънт“. Специализирала е в медицински висши училища и клиники в САЩ и Европа.

Съдържание покажи

Защо трябва да говорим за климакса?

Климактериумът е състояние, което се среща не само при жените, но и при мъжете и е свързано с хормоналната функция.

Климактериумът влошава не само качеството на живот на жената, но и променя профила на здравословното й състояние. Нито една промяна в организма няма да бъде критическа, както се нарича тази възраст, ако още при началните симптоми жените не помислят за себе си и не се консултират с лекар за това как да си помогнат.

Климаксът е състояние, което има предвестници. Преди настъпването на менопаузата има т. нар. пременопаузално състояние. Има жени, при които пременопаузата и климаксът настъпват много по-рано, но физиологично и нормално е преклимаксът да започва към 44-49 годишна възраст. Менопаузата обикновено физиологично настъпва към 49-52 години. Състояние, на което също трябва да обръщаме много внимание, е постменопаузалното състояние. То настъпва след менопаузата и обхваща възрастта 52-60 години.

Има случаи, при които менопаузата настъпва много рано, на тях следва да се обръща много внимание. Тези жени трябва да бъдат изследвани насочено. Насочено да бъде изследвана тяхната костна система, да се изследва костната им плътност. Има и жени, разбира се, при които менопаузата настъпва след 52-56 години, но това са по-редки случаи.

Около 1 200 000 жени в България са в климакс, това са последните епидемиологични данни. Като трябва да се знае, че всяка година 50-60 000 жени преминават прага на менопаузата.

Кои са симптомите, по които жените могат да разберат, че настъпват хормонални промени в организма им и навлизат в менопауза и какво следва да се направи?

На първо място появяват се т. нар. „топли вълни”.  70 % от жените в премено- и менопауза се оплакват от този симптом. Другият симптом е изпотяване, като при него процентът също не е никак малък – 68 % от жените, при които настъпва менопауза имат това оплакване. Не бива да се забравя и едно друго разстройство – повишената раздразнителност, безпокойство. 50 % от жените в тази възраст се оплакват от повишена раздразнителност. 49 % страдат от нарушения в съня. Тази бройка не е никак малка, нито като брой засегнати жени, нито като брой симптоми. Тези оплаквания водят до сериозно влошаване на качеството на живот, а това са активни жени, жени в творческа възраст, на които трябва да помогнем за методите и начините, с които да намалят тези оплаквания. От една страна това се постига чрез медикаменти, от друга страна – с промяна на начина на живот.

Какво се има предвид промяна на начина на живот? Това е повишена физическа активност, използване на множество спа процедури, разходки на чист въздух. Всяка една жена трябва да знае, във всяка възраст, но най-вече в тази, че трябва да отдели време за себе. Жената трябва да се стреми да бъде жизнена и по-често усмихната. Естествено, че когато се оплаква от такива симптоми като изпотяване, безпокойство, безсъние, тя ще бъде далеч от това състояние. Всяка жена трябва да отделя по 1 час в денонощието за себе си.  И, разбира се, тогава, когато не може да се справи, трябва да и се изписват и съответните медикаменти.

Основното правило обаче остава промяната на начина на живот и жените трябва да са наясно с това. Тук като мерки влизат разнообразното хранене, нормализиране на телесното тегло, което е много важно, и разнообразяване на социалния начин на живот, нека жената да има повече културни занимания. Наясно съм, че всяка една жена ще каже: „Нямам време!“, но тя  трябва да намери време, отново подчертавам – един час на денонощие за себе си, 30 минути за разходка.

Кога се предприема терапия с медикаменти по време на менопауза?

Напоследък се водят много спорове относно хормоналната терапия, дали да се води такава в това състояние или да се използват нехормонални средства.

Преди години в цял свят се препоръчваше използване на хормони в пременопауза, по време на менопауза и след настъпването на менопаузата. Искам да спомена, че тук като че ли имаше малко увличане, хормони се приемаха в продължение на 10-15 години, което според мен не беше необходимо при всяка една жена. Този подход не е добър, новите резултати вече говорят друго, т.е. не всяка жена е подходяща за хормонална терапия. Но трябва да се знае, че в никакъв случай, това не е метод, който е отхвърлен. Отделен въпрос е, че се промени малко становището, по отношение на това кога да се започва хормонозаместителна терапия, как да се започва и колко време да продължава.

Жените трябва да знаят, че терапията не може да се предприеме без да се съгласува с лекар, било гинеколог, било ендокринолог. Винаги хормонозаместителната терапия трябва да се назначава от лекар. Подчертавам го защото много често жените започват сами хормонозаместителна терапия, което е изключително вредно. Преди да се започне хормонозаместителна терапия трябва да се проведат задължително някои изследвания.

Кои са изследванията, които трябва да се проведат?

Задължително се прави преглед при гинеколог, взима се намазка, прави се мамография, както и хормонални изследвания. Такава терапия се предприема след провеждане на консултации с гинеколог и ендокринолог.

Разбира се, за да облекчим менопаузалните симптоми вече се предлагат и нехормонални препарати, които обаче наподобяват хормоналното действие. Затова при тях се казва, че това е една фитотерапия, на фитоестрогените. Те са различни групи, различни наименования. Те имат своите предимства, и най-вече водят до подобряване на състоянието на жените, т.е. те намаляват оплакванията при менопаузата, проблемите с изпотяването, с безсънието…

Може ли да се смята фитотерапията за по-добра от хормонозаместителната?

Не. Има групи пациенти, които са подходящи за фитотерапия, и други, при които се налага хормонозаместителна терапия. Това много зависи от индивидуалния случай и ще се реши от лекуващия лекар.

Може ли да се определи коя група жени са подходящи за хормонозаместителна терапия и коя за фитотерапия?

Много пъти при ранно настъпване на менопауза е подходящо да се приложи хормонозаместителна терапия. Но подчертавам, не може да се обобщава и да се определи без пациентът да е преминал през задължителните прегледи и изследвания преди началото на терапията.

Какви промени настъпват в организма на жената по време на менопауза и свързани ли са те с рискове за здравето?

Трябва да се знае, че климактериумът е един период от живота на жените, когато не само тези невро-вегетативни оплаквания, изпотяване, топли вълни, раздразнителност, са проблем. Обикновено тези оплаквания намаляват при прием на фитоестрогени, разбира се, и при хормонозаместителната терапия. Но трябва да се знае, че в този период в организма на жената настъпват промени, в липидния профил, а също така и в костната плътност.

Какво представлява промяната в липидния профил – получава се завишаване на стойностите на холестерола и триглицеридите. А, разбира се, с промяната на липидния профил идва опасността от сърдечно-съдовите усложнения. Ако към високите стойности на холестерола и триглициридите се прибавят и високите стойности на артериалното кръвно налягане се обуславя сериозен сърдечно-съдов риск. Ето затова се налага профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, на исхемията, на инфаркт на миокарда, на инсулта…

Друго изследване, което жените трябва да правят редовно в тази възраст, е мамографията.

С намаляване на нивото на естрогените, което се получава в климактериума, настъпва остеопения, а при много пациентки и остеопороза.

С какви проблеми по отношение на здравето е свързана менопаузата? Каква е профилактиката ?

Жените в менопауза, в пременопауза и постменопаузални състояния са сред рисковите групи за поява и развитие на остеопороза. В тази възраст жените задължително трябва да преминат на преглед за измерване на костната плътност и да се лекуват отклоненията на костната плътност според степента им. При установяване на остеопения се предприема едно поведение, при остеопороза – друго. Но при всички случаи трябва да се вземат мерки, тъй като остеопорозата е заболяване, което може да доведе до фрактури – шийка на бедрена кост, на прешлен на гръбначния стълб. Ако заболяването се остави жената може да се инвалидизира в последствие, което не бива да се допуска.

Профилактиката се постига, отново ще посоча, с промяна на начина на живот и начина на хранене.  Остеопорозата се възприема за заболяване, характерно за напредналата възраст и затова се пренебрегва профилактиката му от по-ранна възраст. А факт е, че профилактиката срещу остеопорозата започва от детска възраст. Препоръчително е детето да бъде хранено с продукти от нашата българска кухня, да му се предлагат много млечни произведения – сирене, кашкавал, мляко, както и плодове и зеленчуци. След това при младите момичета трябва да се знае, че подлагането на измислени диети, които ги  лишават от много полезни хранителни вещества, са изключително вредни. В практиката ми многократно, когато сме търсили причините при жени с тежка остеопороза, сме установявали, че те са имали нарушения в храненето, подлагали са се на неправилни диети, които не са физиологични и не е редно да се предприемат.

Младите момичета, а и не само те, въобще хората трябва да знаят, че наднорменото тегло е в резултат на хранене, грешки в храненето, и се получава не само защото се консумират вредни храни, продукти от типа „fast food” и други за бързо приготвяне, както и на това, че храната не е достатъчно витаминозна. Важен е и начинът на хранене – да не се гладува по цял ден, а вечер след седем и половина се погълне храна, чиято калорийната стойност надхвърля 2000-2500 ккал. Естествено при такъв режим ще има наднормено тегло. Необходимо е специалистите да препоръчваме как хората да се хранят правилно и как да приготвят храната си по здравословен начин. Необходимо е да се избягват тежките храни, високомаслените храни. Това са препоръки, които важат още повече за климакса.

На второ място е начинът на живот – повишаване на физическата активност. При българина затлъстяването също вече е проблем, проблем, който е много сериозен понастоящем в САЩ и Западна Европа. Промяната на стандарта на живот, променя и начина на хранене. От колата се сяда на компютъра и обратно, т.е. няма никаква физическа активност. Това е груба грешка. Всяка една профилактика на всички заболявания включва повишена физическа активност. Хората трябва да се научат да правят разходки, събота и неделя да се отдават на активни занимания, за предпочитане сред природата.

Има още два фактора, на които искам да се спра. Това са тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

Тютюнът уврежда и е противопоказен при жени с остеопения, да не говорим при жени с остеопороза. Алкохолът има своето отношение и към телесното тегло и към спазма на съдовете. Тютюнопушенето и концентратът трябва да бъдат ограничени. Тютюнопушенето има отношение не само към рака на белия дроб, но също така и при всички хора, които имат захарен диабет. Цигарата води до същото увреждане върху кръвоносния съд, каквото имат високите кръвни захари. Пациенти, които имат захарен диабет трябва да знаят, че един път кръвоносните им съдове се увреждат от високите захари, характерни за заболяването и втори път, допълнително, се увреждат от никотина. Затова стремежът трябва да бъде отказване от тютюнопушене и нормализиране на кръвната захар.

Тютюнопушенето има негативен ефект и при остеопороза. Вече множество изследвания и проучвания показват, че пушачите имат много по-висок процент на остеопороза, много по-висок процент на инсулт, инфаркт и т. н., отколкото пациентите, които не са пушачи.

Какви са профилактичните мерки по време на климакса, когато се предполага, че влошените състояния вече са налице? Препоръчва ли се прием на витамини?

Да разбира се, че е добре да се приемат витамини и микроелементи, тогава, когато не се набавят достатъчно с храната. Особено през есента и зимата. Както да се намали консумацията на тлъсти храни, на пържени и да се консумира висок процент сирена.

При остеопения, остеопороза се препоръчва да се консумира храна, богата на калций. Тогава, когато на един пациент не му достига калций по преценка на лекаря се изписва такъв препарат.  

В тази възраст има нужда от магнезий, от селен, както и от други микроелементи, които лекарят преценява, че пациентът му има нужда.

Искам да насоча вниманието към един проблем. У нас е масова практика е да се приемат медикаменти, които не са изписани, а се вземат, защото познат ги взима. Пациентът не бива да се превръща в самолечител, това е груба грешка. Работа на лекаря е да прецени какъв препарат да изпише, в каква доза и колко време да се взима, дори когато става въпрос за витамини.

Препоръките как пациентът да се храни при дадено заболяване, дори и за  превенцията му, следва да се дадат също от страна на лекуващия лекар.

Ние съветваме нашите пациенти, и жени, и мъже, защото все пак климаксът не е характерен само за нежния пол, задължително на ден да консумират по една кофичка кисело мляко, но истинско.

Жената може сама да вземе предпазни мерки – за поддържане на нормално тегло, за физическа активност и правилно хранене. А след това по отношение на терапията – тя вече трябва да бъде изписвана от лекар, който следва да прецени след изследванията дали е за хормонална терапия или за нехормонално лечение. При настъпили усложнения при високи масти, при остеопороза или оплаквания в сърдечната област се назначават лекарства от специалист.

Има данни за снижаване на долната възрастова граница за проява на менопауза. На какво според Вас се дължи преждевременната менопауза и как тези все още много млади жени могат да си помогнат?

Всичко е много индивидуално. Една ранна менопауза може да се дължи на хормонален дефицит, на диета, когато желанието на жената е било да отслабне много, на висока кръвна захар… При жени с диабет, също. По принцип те трябва да са наясно, че при висока кръвна захар менструацията може да спре. Има една група млади хора, които са засегнати от диабет тип 2, който не е инсулинозависим. Обикновено тези хора не са наясно със заболяването си, не се изследват, а болестта се развива. При тях също рано настъпва менопауза.

Причините са много различни и индивидуални, затова не бих се ангажирала да обобщя и определя какви могат да са.  Дори един силен стрес също може да доведе до ранна менопауза. Или нервно напрежение, разстройство, което по принцип мислим, че няма да ни се отрази…  

Всяка ранно настъпила менопауза трябва да се изяснява задълбочено при специалист. В такива случаи трябва да има задължително консултации с гинеколог и ендокринолог.

И една препоръка, в тези случаи не бива веднага да се изписва хормонално лечение. Имам пациентка, на която без необходимите изследвания й беше изписано хормоналнозаместително лечение. Без някой да се е сетил да провери гликирания хемоглобин, който се оказа, че й е висок и става дума за нарушения на менструалния цикъл, за аменорея, т.е. за липса на менструация един-два месеца, вследствие на недобър контрол на кръвната захар.

По принцип при нарушения в цикъла всяка жена или девойка следва да се обърне първо към личния си лекар, който да я насочи към гинеколог, ендокринолог, ако се налага и към друг специалист.

Специалистът трябва да намери причината и да изпише конкретното лечение. Не бива да се предприема самолечение.

Но трябва да се има предвид по отношение на оплакванията, че е възможно при дадена жена да става въпрос за състояние, чийто симптоми са близки до тези на климакса. Например, изпотяването, топлите вълни, могат да се дължат на нарушение на щитовидната жлеза, на хиперфункция или обратното на хипофункция или друго заболяване, което да съвпада с периода на менопаузата. Всеки уважаващ се лекар е в състояние да разпознае тези симптоми и да изпише адекватна терапия.

Има жени, които се опасяват да изпълнят предписана хормонозаместителна терапия по време на климакс, заради риска от развитие на рак на гърдата. Имат ли основание за това?

Не, нямат. Именно затова преди назначаването на хормонозаместителна терапия се извършва определен набор задължителни изследвания и прегледи, за отхвърлянето на този риск.

Източник: puls.bg

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси