Коледни угощения? 
коледни угощения?

Коледни угощения? 

🎄🍽️ Здравейте приятели, в този празничен период от годината! С вълнение и радост ви представям статия, посветена на въпроса “Коледни угощения?” и връзката им със състоянието на храносмилателната ни система и благосъстоянието. 🎁✨

Коледните празници – време за обич, радост и, разбира се, изключителни вкусове. Но какво става, когато изборът на храни се превръща в изпитание за нашите стомаси? Нека обсъдим какво представлява това и как можем да насладим празниците, без да поставяме на изпитание нашето храносмилателно здраве.

Празничната Трапеза и Семейните Традиции

Всички обичаме да се събираме около масата по време на празниците, споделяйки угощения и традиционни български ястия с близките си. Този ритуал обаче често се съпътства с излишък от храна и преяждане.

Какво прави трапезата толкова специална?

Коледната трапеза е повод за събиране, за създаване на специални спомени и за споделяне на радост. От друга страна, изобилието от храни може да предизвика дискомфорт в стомаха и тежест.

Коледни угощения?  Храносмилателни Ензими?

Познати като невидими герои в нашия организъм, храносмилателните ензими имат ключова роля в разграждането на храната и улесняването на храносмилателния процес. Те помагат на стомаха да се справя с по-големи количества храна и подпомагат храносмилането.

  1. Подпомагат храносмилането: Ензимите играят ключова роля в процеса на разграждане на храната до по-малки молекули, които организмът може да усвои. Добавянето на храносмилателни ензими може да улесни този процес и да помогне на организма да извлича по-добре хранителните вещества от храната.
  2. Намаляват тежестта след хранене: Ензимите могат да помогнат при разграждането на трудноусвоими хранителни вещества, като например лактоза в млечните продукти. Това може да намали чувството на тежест след хранене и да предотврати неприятни симптоми като например газове.
  3. Подобряват усвояването на нутриенти: Храносмилателните ензими могат да помогнат на организма ви да усвои по-ефективно нутриентите от храната. Това може да бъде особено полезно по време на празниците, когато храни с високо съдържание на нутриенти могат да са основен елемент от менюто.
  4. Намаляват вероятността от неприятни симптоми: По време на коледните угощения, когато често консумираме по-тежки и богати на мазнини храни, добавянето на храносмилателни ензими може да помогне да се намали вероятността от неприятни симптоми като газове, подуване и дискомфорт в стомаха.

Как Да Си Подпомогнем по време на Коледни угощения? 

  • Свежи Съставки: Избягвайте прекалено обработените продукти и отдайте предпочитание на свежи, натурални съставки. Те съдържат повече ензими, които подпомагат храносмилането.
  • Умереност в Порциите: Насладете се на разнообразието от ястия, но с умерени порции. Така ще избегнете натоварването на храносмилателната система.
  • Чести Паузи и Хидратация: Правете кратки почивки между храненето и пийте достатъчно вода. Това помага за по-лесното разграждане на храната.

По празниците в нашето семейство използваме Храносмилателните Ензими на Аквасорс, защото те съдържат:

Амилаза – ензим, който разгражда нишестето, превръщайки го в захар. То естествено съдържа глюкоза. Амилазата разгражда и разделя различните връзки в него, като извлича захарта, за да може да се оползотвори от организма.

Липаза – водоразтворим ензим, който подпомага разграждането на мазнините, така че да могат да се усвоят в червата.

Лактаза – лактозата е млечна захар, а лактазата е ензимът, необходим за смилане или разграждане на тази захар, така че тя да може да се усвои в тънките черва. Лактазата се произвежда естествено в човешкото тяло, но някои хора не произвеждат достатъчно количество лактаза, необходима за пълното разграждане на лактозата. Неусвоената лактоза може да причини разстроен стомах, подуване, стомашни спазми, газове и диария.

Папаин – ензим, който се намира естествено в незрелите плодове на папаята. Той помага за смилането и усвояването на животинския протеин. Много латиноамерикански култури използват папаина от векове. Най-старата историческа употреба на папаин е да запазва и прави месото крехко. Ензимът помага да се разрушат жилавите връзки между влакната в мускулната тъкан.

Така на всички ни е по-леко по време на Коледните угощения.

Коледните угощения не трябва да бъдат предмет на компромиси. Съчетайте традициите с умереност и внимание към здравето си. Нека празниците бъдат време за радост и благополучие за всеки от нас! И нека ни бъде леко, на душата и на стомаха.

С любов 

Гергана Иванова

Naturalno

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси