Кокосово масло - ползи за здравето и красотата

Кокосово масло – ползи за здравето и красотата

Кокосово масло

Кокосовото масло е растителна мазнина извличана от копрата – ядката на кокосовия орех. В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на милиони хора. Най-често се получава чрез горещо пресоване на изсушената вътрешност на кокосовия орех, а по-рядко – по метода на студеното пресоване. Този метод е по-щадящ, което позволява да се запазят всички полезни свойства на маслото. Обаче при този метод може да се получат не повече от 10% от цялото съдържание на масло. Такова масло се нарича „върджин кокосово масло“ (англ.: virgin coconut oil, VCO) и е по-скъпо.

При ниски температури, кокосовото масло има кремообразна (под 24 ºC) до твърда текстура (под 18 ºC) и бял цвят, а при високи градуси (над 25ºC) наподобява олио и има чист прозрачен цвят.

Кокосовото масло се състои от мастни киселини, които лесно се разграждат в организма и преминават през клетъчните мембрани. Мастните киселини веднага се преобразуват в енергия в черния дроб, вместо да се съхраняват като мазнини. Това е и една от причините, поради които препоръчвам кокосовото масло като заместител на нерастителни въглехидрати.

Кокосово масло

Кокосовото масло се усвоява много лесно от храносмилателната система, като не предизвиква повишаване нивата на инсулин в кръвта.  То бързо повишава енергията ви, за целта просто трябва да изядете 1 лъжица от него или да го добавите към вашата храна.

Ако искате да включите кокосовото масло в храненето си, можете да го добавяте към чай и кафе вместо подсладител. То също така спомага за усвояването на мастно-разтворимите витамини, така че взимайки 1 супена лъжица кокосово масло с дневната си доза витамини ще увеличите тяхната ефективност.

То е идеално за всички видове готвене и печене, тъй като издържа на високи температури без да поврежда структурата си, както много други масла (като например зехтинът, който не бива да бъде термично обработван по същата причина).

Освен това, кокосовото масло не гранясва, което е огромно предимство! Кокосово масло, което е било съхранявано на стайна температура в продължение на една година е било тествано и не е показало данни за промяна в състава си, или гранясване. Причината, поради която естествените ненаситени мазнини, които се съдържат в него не гранясват, е силното му антиоксидантно свойство.

Следете ни в социалните мрежи, за да сте в крак с интересните ни статии:

Общи ползи за здравето от кокосовото масло

Кокосовото масло предлага един наистина впечатляващ набор от ползи за здравето при редовна консумация. В допълнение към неговите антимикробни свойства, то е полезно за:

  • Подобряване здравето на сърцето
  • Подобряване функцията на мозъка
  • Засилва имунната система
  • Осигурява отлично „гориво“ на организма и засилва метаболизма, което води до премахване на наднормено тегло
  • Поддържа кожата здрава и хидратирана

Докато кокосовото масло е идеална храна за поддържане на здраве и красота, отвън и отвътре, то има и изключителен брой други приложения – в козметиката, лечения при първа помощ, до сектор домакинство.

АкваСорс Колаген Плюс спомага за запазване здравината на косата и ноктите с настъпване на естествените процеси на стареене

Употреба на кокосово масло

В кухнята

В много райони на света кокосовото масло е основен източник на мазнина за готвене. Неотменна част е от много южноазиатски рецепти.

Много здравни организации съветват да се ограничава консумацията на кокосово масло заради високите нива на наситени мазнини в него. Съществуват обаче и противиположни мнения. Някои учени чрез изследвания доказват, че наситените мазнини в кокосовото масло (91% от състава му) са здравословни и че неговата консумация е свързана с подобряване на сърдечно-съдовите параметри.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси