Дозиране на продуктите на АкваСорс

Дозиране на продуктите АкваСорс – Д-р Петър Найденов

Тъй като суперхраните АкваСорс са регистрирани като хранителни добавки, на опаковките пише „Да не се ползват като заместители на разнообразното хранене и здравословен начин на живот. Да не се превишава препоръчваната дневна доза“. Такива са изискванията на закона и вносителят е длъжен да постави тези надписи, за да може да ги предлага на пазара. Освен това, не е позволено да се твърди, че хранителните добавки лекуват болести. Ето защо за да се съобразя с това ограничение, тук му е мястото да кажа, че тези продукти не лекуват болестите – те просто дават на нашия организъм онези липсващи неща, които му помагат той сам да се справи с редица проблеми.

Въпреки това, което пише на опаковките, от гледна точка на ефектите върху здравето, при нужда дозите може да се увеличат многократно според целите, които искаме да постигнем. Например, понякога лично аз приемам за един ден по 10-15 капсули АФА, 2-3 капсули Коензим Q10 с хром, 4-6 капсули Флексибилити, 4-6 капсули Морска енергия, плюс Течно злато, Плодова енергия и Мака енергия, а като съм се простудил и по 5-10 капсули Колактив-3 и по 20-30 капсули Зелена енергия.

Ползвам продуктите на АкваСорс от 1996 г. и досега не съм забелязал други нежелани реакции от приемането на по-големи дози, освен известен дискомфорт в корема. Той се получава, когато капсулите се разтварят и съдържанието им, което е много сухо, влезе в контакт с лигавицата. Тогава просто пия още вода и всичко се успокоява.

Казвам това за да успокоя майките, които се страхуват да не навредят на децата си, ако им дават по-големи дози с цел по-бързо оздравяване от остри инфекции.

А що се отнася до възрастните хора, едва ли има човек, който да не се повлияе отлично от мегадози суперхрани. В някои случаи, например при болни от рак или тежки депресии, е направо задължително да се приемат много големи дози. Но това е друга тема.

И така, колко и какви продукти на АкваСорс да приемаме, за да поддържаме имунната си система в добро състояние и да не се налага да се тровим с антибиотици?

Основните продукти са Зелена енергия, Колактив-3, Бифидус (при дисбактериоза или често приемане на антибиотици и други лекарства), Есенциални мастни киселини (за деца и жени) или Течно злато (за мъже и хора със сърдечно-съдови проблеми).

Новородени и бебета

На новородени, за които суперхраните са нещо ново, те отначало се дават само по ¼ капсула или по 1 капка и всеки ден количеството се увеличава с ¼ капсула или с 1 капка до достигане на желаната доза. Приемът на суперхрани може да започне още в началото на живота. Разбира се, капсулите се отварят и съдържанието им се смесва с вода, кърма или мляко. Дават се преди хранене.

Колактив-3

Ако майката е приемала редовно суперхрани през бременността и продължава да ги приема и докато кърми, бебето й няма защо да приема нито водорасли, нито Колактив-3. Нещо повече, ако в рода има предразположеност към диабет тип 1, не се препоръчва да се дава коластра от крави на естествено хранени, здрави бебета. Има данни, че някои протеини от кравето мляко може да отключат производството на авто-антитела, които да унищожат инсулин-произвеждащите клетки на панкреаса и така да доведат до диабет тип 1. Подчертавам, това се отнася само до здрави бебета, които се хранят само с майчина кърма.

Бебета, хранени смесено или само с адаптирано мляко, така и така получават антигени от краве мляко. Освен това те боледуват по-често от естествено хранените, особено ако има батко или кака, които носят инфекции у дома. Затова е добре те да приемат по 1 капсула дневно Колактив-3 – така ще растат по-добре и ще се предпазват от инфекции. Когато са с остри вирусни инфекции или ако са с каквито и да било хронични инфекции, може да приемат до 2-3 пъти дневно по 1-2 капсули и даже повече.

Водорасли и пробиотици

Добре е всяко бебе да приема профилактично по 1 капсула Бифидус и 1 капсула АФА, започвайки от раждането. Първо се въвежда Бифидус (започваме с ¼ и увеличаваме постепенно), а след това – и водораслите АФА. При боледуване бебето може да получава и по 2-3 капсули АФА дневно според това дали е по-слабо или по-пълно.

След четвъртия месец е добре АФА да се замени със Зелена енергия (Зелена енергия не е подходяща за най-малките бебета, тъй като съдържа люцерна и може да дразни червата). Зелена енергия е с по-разнообразен състав и действа много добре на имунната система.

Есенциални мастни киселини

Има два начина за осигуряване на ЕМК за бебетата – през кърмата и с директна суплементация. Аз препоръчвам директната суплементация. Независимо от начина на хранене на бебето е добре да му се дава допълнително 2 по 5 капки ЕМК (започва се с една капка и всеки ден се увеличава с по една).Тъй като става дума за мазнини, ако се превиши дозата, се получава слабителен ефект. Тогава просто се намаляват.
При боледуване дозите ЕМК няма нужда да се увеличават, за разлика от Колактив-3 и водораслите. При разстройство дозата се намалява или временно се спира.

Малки деца в доучилищна възраст

Колактив-3

Дават се по 1-2 капсули на ден профилактично и 2-3 пъти по 2-3 капсули на ден лечебно. Ако майката види че коластрата действа добре, може спокойно да увеличи тези дози. Освен това Колактив-3 е много полезен за локално приложение – в носа, очите и носоглътката, както и при рани и изгаряния, директно върху кожата и лигавиците или разтворен в 1-2% разтвор на хималайска сол с вода. Така се ускорява зарастването и оздравяването.

Ако детето е с алергия към белтък на краве мляко, може да се опита своеобразна десензибилизация с мини-дози Колактив-3. Идеята е, че тези дози постепенно ще изчерпят антителата, без да се стигне до по-сериозна проява на алергията. От друга страна, това ще помогне на червата да се излекуват и да нормализират пропускливостта си. Така ще се намали вероятността млечни протеини да попадат в кръвта при хранене. Ако този метод успее, постепенно дозите Колактив-3 се увеличават и се опитваме да даваме поне 2-3 пъти дневно по 1-2 капсули с цел трайно стабилизиране на състоянието и профилактика на инфекции.

При някои деца обривите и другите оплаквания се влошават след приемане на Колактив-3. Тогава този продукт е противопоказан и не бива да се дава поне няколко месеца, след което може да се опита внимателно пак.

Водорасли и пробиотици

На малките деца се дават профилактично 1-2 пъти дневно по 1-2 капсули водорасли, а лечебно 3 пъти дневно по 1-2 капсули за всяка навършена година, максимум до 3 по 5 капсули. По-големите дози не са опасни, ако се дават до няколко дни, но едва ли са нужни. За 20 кг дете ефектът от 5 капсули е колкото от 15-20 капсули за възрастен човек. Затова децата много бързо се повлияват!
Ако детето не може да гълта капсули, те се разтварят в сок или чай със захар. Някои деца не искат да ги приемат, защото са зелени, защото са им гадни на вкус и пр. В такъв случай майката трябва да настоява, да дава личен пример и изобщо да намери начин детето да получава дозата водорасли редовно, защото те са много важни!

Деца в училищна възраст

Колактив-3

Подпомага растежа и достигането на заложения генетичен потенциал. Дозите са 2 по 1-2 капсули дневно (на гладно!), като при нужда могат да се увеличат. По-големи дози (до 10 капсули и повече на ден) се препоръчват за деца, които тренират фитнес или други спортове с цел увеличаване на силата и издръжливостта. Дозите се увеличават и при боледуване от грип, настинки и пр.

Водорасли и пробиотици

Тук правилото е колкото – толкова, но не по-малко от половината доза за възрастни. Основната грешка, която майките допускат, е спирането на суперхраните – особено през лятото, когато децата вече не боледуват. Искам да подчертая, че в този период от живота има повишени нужди от набавяне на всичко необходимо за пълноценно клетъчно хранене и развитие на организма и затова няма по-добро нещо за растящия организъм от суперхраните!

От друга страна, децата все повече почват да налитат на вредни храни и нуждата от детоксикация се увеличава. Радиацията също има кумулативен ефект (натрупва се) и затова е важно да се приемат редовно водорасли. В тази връзка особено се препоръчва Морска енергия, която освен че детоксикира, внася разнообразни минерали и органичен йод, който е важен за развитието на детския организъм като цяло и щитовидната жлеза в частност.

Водораслите АФА са много важни за интелектуалното и нервно-психическо развитие на децата и трябва да се дават в достатъчни дози особено на ученици, които са по-натоварени с уроци, курсове, изпити и пр.

Ориентировъчни профилактични дози: по една-две капсули АФА, Зелена или Морска енергия 2-3 пъти дневно. Лечебно по 5-10 капсули Зелена енергия.

Пробиотици се дават при нужда, например след антибиотици и други лекарства, след по-тежки диарии, натравяния и пр. Поне веднъж годишно е добре да се направи един курс от 20 дни с по 2 капсули дневно Ацидофилус и Бифидус на гладно.

Инфекциозна мононуклеоза

Тя се нарича още болест на целувката и е характерна за тази възраст. Причинява се от вируса на Епщайн-Бар и по правило протича доброкачествено. Много е важно на болните деца да се дават суперхрани в големи дози (2-3 пъти дневно по 5-10 капсули Зелена енергия и 3-4 капсули Колактив-3), Плодова енергия (3 по 2 капсули), мегадози вит.С за 1-2 седмици и достатъчно вит.Д. Понякога се назначава антибиотик, но моят опит е, че и без него може да се справим. Добре е да се потърси добър хомеопат.

Възрастни

Преди години, когато още не ползвах суперхраните АкваСорс, боледувах доста често, особено зимно време. Вероятно за това допринасяше и моята професия, защото ежедневно бях в контакт с болни деца. Хрема, кашлица, гнойна ангина, антибиотик – това бе нещо обичайно за мен по онова време.

От 1996 г. ползвам суперхраните АкваСорс и оттогава не съм пил антибиотици. Когато вдигна температура (почти винаги вечер), изпивам 1-2 чаши гореща вода с лимон, вземам 10 капсули Зелена енергия и много вит.С, правя си една гореща вана, след което лягам и заспивам. На сутринта отново 10 Зелени енергии, 3-4 капсули Колактив-3, Течно злато, Плодова енергия и Коензим Q10 – и обикновено пак съм готов за работа, макар и не на 100%. Боледуването ми рядко протича с повече от 1 ден на легло (спомням си само за един път, когато бях в друг град и по пътя зверски настинах, а нямах в себе си достатъчно продукти).

Друг пример е моят баща, който е работил цял живот в уранов рудник и беше диспансеризиран за силикоза. Сега, когато пиша това, той е на 79 навършени години. Приема суперхрани от 64-тата си година и оттогава досега нито веднъж не е вземал антибиотици. За възрастта си е в прекрасна физическа и интелектуална форма и води доста активен и самостоятелен живот. Вероятно това е единственият такъв случай (сравнително здрав миньор без антибиотици на такава възраст) на целия Балкански полуостров.

Покрай АкваСорс всички в семейството ни си стабилизирахме здравето и си спестяваме сума пари от лекарства и денгуби. Ето защо препоръчвам на всички хора да ползват редовно тези продукти. Дозите са 3 по 1-2 капсули Зелена енергия профилактично и 3-4 по 10-15 капсули лечебно; 1-2 по 2 капсули Колактив-3 на гладно профилактично и няколко пъти по 2-4 капсули на гладно лечебно (също и локално според нуждите). ЕМК за жените – 2 по 20 капки, а за мъжете Течно злато – 2 по 20 капки.

Освен това, добре е да вземате и Плодова енергия (отличен антиоксидант), Коензим Q10 (укрепва сърцето и имунитета, подобрява чувствителността към инсулин) и Мака енергия (мощен универсален адаптоген). Ориентировъчните профилактични дози са на опаковката, а лечебните са двойно и тройно по-големи, ако искате бърз ефект.

Leave a Comment

Количка
Начало
Акаунт
Количка
Търси